Business Hi-Tech

Standard & Poor's a retrogradat ratingul OTE

30.08.2004, 00:00 9

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus, saptamana trecuta, ratingul grupului elen de telecomunicatii OTE la nivelul "BBB plus", de la "A minus", cu perspectiva stabila.
"Modificarea calificativului reflecta provocarile pe care OTE le intampina in reducerea costurilor la divizia sa de telefonie fixa din Grecia. Pe termen scurt, profiturile grupului vor scadea, pe fondul declinului veniturilor din telefonia fixa", a afirmat Simon Redmond, analist al agentiei.
Calificativul OTE este sustinut de cota majoritara detinuta de grupul elen pe piata telefoniei fixe si mobile si de performantele obtinute de celelalte active ale sale.
Pe termen scurt, problemele cu care se confrunta OTE sunt nivelul ridicat al datoriei, situata la 3,2 miliarde euro, cheltuielile operationale si concurenta puternica.
"Una din principalele preocupari este ineficienta OTE in rezolvarea discrepantei intre scaderea veniturilor si reducerea costurilor. O imbunatatire simtitoare in acest sens nu se va observa in acest an, iar restructurarea companiei se dovedeste a fi un proces dificil", a continuat Redmond.
In general, perspectivele OTE sunt stabile in conditiile in care nu se angajeaza investitii riscante.
De asemenea, ratingul datoriilor negarantate ale OTE pe termen lung a fost stabilit la "BBminus". S&P a atribuit datoriilor corporatiste pe termen scurt calificativul "A-2".