Business Internaţional

De ce au întors britanicii foaia şi au votat cu atâta pasiune cu laburiştii?

De ce au întors britanicii foaia şi au votat cu atâta...

Autor: Catalina Apostoiu

07.07.2024, 21:40 310

La sfârşitul lunii iunie, în prag de alegeri în UK, firma de cercetare de piaţă YouGov a întrebat peste 3.500 de britanici care au declarat că intenţionează să voteze cu Partidul Laburist care este principalul sau cel mai important motiv pentru care vor face acest lucru.

„Să-i scoatem pe conservatori de la putere“, a fost cel mai comun răs­puns. Ţara are nevoie de o schim­bare, a fost răspunsul de pe locul doi. Doar 5% au declarat că motivul principal este că sunt de acord cu politicile laburiştilor.

Partidul Laburist a obţinut săptă­mâna trecută o victorie covârşitoare în cadrul alegerilor parlamentare. La­buriştii de centru-stânga au câşti­gat o majoritate masivă în parlament, în timp ce conservatorii lui Rishi Sunak au suferit cea mai slabă per­formanţă din îndelungata istorie a partidului, alegătorii pedepsindu-i pentru criza costurilor de trai, dete­riorarea serviciilor publice şi o serie de scandaluri, notează Reuters.

În pofida victoriei convingătoare a laburiştilor, sondajele au sugerat că există un grad redus de entuziasm pentru aceştia. În opinia ministrului britanic al apărării Grant Shapps, nu laburiştii au câştigat alegerile, ci mai degrabă conservatorii le-au pierdut.

„Schimbarea începe acum. Am spus că vom pune capăt haosului şi o vom face, am spus că vom da pagina şi am dat-o. Astăzi începem următorul capitol, începem să lucrăm la schimbare, la misiunea reînnoirii naţionale, începem să ne reclădim ţara“, a declarat liderul laburiştilor, Keith Starmer.

O schimbare politică oarecum ciudată şi ironică se produce în Europa de câţiva ani, scrie CNBC. În eurosceptica UK, puterea a fost recâştigată de Partidul Laburist de Stânga după 14 ani de „domnie“ a Partidului Conservator. Asta în timp ce în mare parte a Europei de vest există o reorientare către dreapta, cu partidele naţionaliste, populiste şi eurosceotice dominând sondajele şi pătrunzând în coridoarele puterii.

În pofida direcţiilor diferite, analiştii spun că forţa din spatele reorientării este în mod fundamental aceeaşi: alegătorii caută cu disperare schimbarea.

În Marea Britanie, reorientarea către stânga vine după o perioadă tumultuoasă în politica britanică în timpul ultimei serii de guverne conservatoare, cu temerile privitoare la imigraţie şi euroscepticismul culminând în referendumul din 2016 pentru ieşirea ţării din UE.

Noi provocări au urmat: pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi criza costurilor de trai. În momentul deciderii alegerilor, britanicii pur şi simplu se săturaseră, spun analiştii.

În ceea ce priveşte ieşirea din UE, britanicii sunt cuprinşi acum de ceea ce se cheamă „Bregret“, potrivit The Wall Street Journal.

Aproximativ 65% dintre britanici spun că decizia ţării lor de a părăsi UE a fost una greşită. Doar 15% spun că beneficiile au depăşit până acum costurile.

În anii care au trecut din 2016, economia britanică a încetinit puternic. Ridicând bariere în faţa comerţului şi migraţiei cu cel mai mare partener comercial al ţării, Brexitul a încetinit comerţul şi a redus investiţiile de business. A provocat ani de turbulenţe politice, cu Marea Britanie dezbătând cum să se desprindă de UE. Şi a polarizat profund ţara.