Business Internaţional

Coreea de Nord va suspenda trimiterea de baloane cu gunoaie către Coreea de Sud

Coreea de Nord va suspenda trimiterea de baloane cu...

Autor: Cosmin Pirv

02.06.2024, 18:25 59

Coreea de Nord a anunţat că va înceta să trimită baloane cu gunoaie peste graniţă, în Coreea de Sud, dar a avertizat că va relua această practică dacă vor fi trimişi din nou fluturaşi anti-nord-coreeni dinspre Sud, scrie Reuters.

Coreea de Sud a experimentat cât de neplăcută este şi cât de mult efort necesită colectarea gunoaielor, după ce Coreea de Nord a trimis 15 tone de gunoaie folosind 3.500 de baloane, a declarat vice-ministrul apărării din Nord, Kim Kang Il, într-o declaraţie transmisă de agenţia de stat KCNA.

Baloanele nord-coreene care transportau gunoaie precum mucuri de ţigară, ţesături, deşeuri de hârtie şi plastic au fost găsite în întreaga capitală Seul, sâmbătă şi duminică, au precizat autorităţile sud-coreene.

Acestea au precizat că armata monitorizează punctul de plecare şi efectuează recunoaşteri aeriene pentru a depista şi colecta baloanele.

Coreea de Nord susţine că lansarea baloanelor a fost o ripostă la o campanie de propagandă a dezertorilor nord-coreeni şi a activiştilor din Coreea de Sud, care trimit în mod regulat peste graniţă baloane gonflabile care conţin pliante anti-Phenian, alimente, medicamente, bani şi stick-uri USB încărcate cu videoclipuri muzicale şi drame K-pop.