Companii

ABB Romania se extinde in 2004 in Republica Moldova

29.08.2003, 00:00 42

ABB Romania, filiala locala a grupului elvetiano-suedez cu activitati in domeniul automatizarilor si echipamentelor energetice, intentioneaza sa-si extinda anul viitor operatiunile pe piata vecina din Republica Moldova, afirma Peter Simon, presedintele companiei. Extinderea operatiunilor survine dupa sapte ani de prezenta in Romania, timp in care grupul a ajuns la afaceri de circa 100 mil. $.
"Filiala locala a ABB creste ca pondere in volumul afacerii locale a grupului. Este normal ca filiala locala sa se dezvolte si sa doreasca sa se extinda", explica Simon. Volumul comenzilor ABB pe piata romaneasca include atat pe cele castigate de ABB Romania (filiala locala), cat si pe cele ale altor companii din cadrul grupului care deruleaza afaceri pe piata interna.
Pe primul semestru, comenzile primite de ABB in Romania se ridica la aproximativ 22, 3 milioane dolari, in crestere cu 8% in dolari fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care numarul companiilor locale ale ABB s-a micsorat de la doua la una. Anul trecut, ABB a vandut catre Ruhrgas Industries divizia de sisteme si echipamente de masurare (metering) printr-o tranzactie globala de circa 270 mil. $, in care a fost inclusa si societatea ABB Rometrics din Timisoara.
ABB avea o participatie de 60% din companie, restul de 40% fiind detinute de AEM.
"Pentru acest an, este bugetat un volum al comenzilor ABB de 65 milioane dolari, insa valoarea realizata ar putea fi mai mare. Si anul trecut, erau previzionate comenzi de 80 mil. $, iar realizarile ne-au dus la 100 mil. $. Diferenta rezida in faptul ca oricand este posibil sa castigi o licitatie pe un proiect de 20 -30 mil. $, care poate fi semnat in anul in curs sau in primele zile ale anului urmator", explica seful afacerilor ABB in Romania.
Pentru acest an, ABB Romania mizeaza pe comenzi in valoare de 30 mil. $, din care in prima jumatate a anului au fost deja contractate 17 mil. $. Anul trecut, ponderea componentei locale in afacerea ABB pe piata romaneasca a fost de circa 45%.
Rata profitului tintita pentru acest an de ABB Romania este de 8%, valoare similara cu cea realizata anul trecut.
La finele anului trecut, ABB avea aproximativ 116 angajati in Romania, insa in urma vanzarii societatii ABB Rometrics catre grupul german Ruhrgas, personalul s-a redus la 73 de salariati.
ABB, furnizor de echipamente si servicii energetice, a depus alaturi de Grivco Energy, companie detinuta de omul de afaceri Dan Voiculescu, o scrisoare de interes pentru a participa la privatizarea filialei Electrica Banat. Scrisoarea de interes a fost respinsa de stat pentru ca niciunul dintre membrii consortiului nu era distribuitor de electricitate. adrian.mirsanu@zf.ro