Eveniment

e-TVA: de ce decontul de TVA precompletat de ANAF nu corespunde cu decontul real al companiilor. De ce nu poate ANAF să calculeze corect decontul de TVA din prima?

Autor: Răzvan Botea

01.07.2024, 08:00 1024

♦ ANAF vede acum, prin e-Factura, TVA-ul care circulă între companii şi poate completa automat un decont de TVA, adică documentul care conţine cât TVA are de plată sau de încasat o companie. Cu toate acestea, cele mai frecvente situaţii în care decontul de TVA  precompletat de ANAF nu corespunde cu decontul real al companiei sunt când acesta conţine facturi cu TVA la încasare şi când TVA este parţial deductibil, cum este cazul leasingului la maşini sau al combustibilului.

Disputa e-TVA vine pe fondul faptului că decontul de TVA precompletat de ANAF va diferi de decontul făcut de companii. Astăzi, o compa­nie, pe baza TVA-ului din facturile de încasate sau plătite, transmite un decont către ANAF. De la 1 ianuarie 2025, ANAF va trimite acest decont precompletat şi companiile vor opera modificări pe el, în funcţie de realitatea din facturi.

Care sunt cele mai frecvente motive pentru care decontul TVA al ANAF nu corespunde cu decontul companiilor?

În primul rând, este vorba de facturile cu TVA la încasare. Conform legii, companiile care au o cifră de afaceri de până la 4,5 mil. lei pot opta să declare TVA-ul după ce a încasat efectiv banii pe o factură şi nu la data facturării. Decalajul creat astfel face ca decontul ANAF, care se face lunar, să nu corespundă cu TVA-ul pe care îl are de plătit sau încasat o companie.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro