Companii

Transelectrica va cheltui 25 mil. euro pentru o linie electrica spre Republica Moldova

27.04.2004, 00:00 16



Transelectrica va investi aproximativ 25 mil. euro pentru realizarea liniei electrice 400 KV Suceava (Romania) - Balti (Republica Moldova), prin care va fi asigurata o noua interconexiune intre sistemele energetice ale celor doua state, a spus Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica, compania nationala de transport a energiei electrice.



Linia electrica Suceava - Balti va asigura accesul producatorilor de energie electrica din Republica Moldova la sistemul european de transport a energiei electrice (UCTE).



Oficialii Transelectrica au semnat, ieri, cu reprezentantii Intreprinderii de Stat Moldelectrica un memorandum de intelegere pentru realizarea liniei electrice dintre orasele Suceava si Balti, cu o lungime de 145 km, din care 95 km pe sectorul romanesc.



"Valoarea investitiei este, potrivit primelor estimari, pentru partea romana de circa 25 mil. euro. Vom realiza un studiu de fezabilitate, care va indica exact costurile acestui proiect. Banca Mondiala ar putea participa la finantarea acestui proiect", a spus pentru Ziarul Financiar Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica. Lucrarile de constructie la linia de interconexiune sunt programate pentru inceputul anului 2006.



La ora actuala, sistemul energetic romanesc si cel al Republicii Moldova sunt interconectate printr-o serie de linii cu capacitate redusa.



Transelectrica este deja membru al UCTE, iar piata romaneasca de energie se pregateste sa devina parte a pietei regionale a Uniunii Europene.



Transelectrica a primit in vara anului trecut un imprumut de 82 mil. $ din partea Bancii Mondiale pentru finantarea proiectului de infiintare a pietei electricitatii din Romania, cresterea eficientei si sigurantei in transportul de energie.



Creditul beneficiaza de o perioada de gratie de patru ani, urmand a fi rambursat in 17 ani.



Transportatorul national de electricitate este angajat intr-o campanie ampla de investitii, in valoare de 600 mil. euro pentru perioada 2001 - 2005. Tinta programului investitional este modernizarea infrastructurii de transport a energiei electrice, in conditiile interconectarii cu piata europeana de profil.



Pe de alta parte, compania intentioneaza sa intre in acest an pe piata liberalizata a telefoniei, prin valorificarea excedentului de capacitate de fibra optica, instalata pentru nevoile proprii.



Transelectrica mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 9.000 de mld. lei (218,4 mil. euro), comparativ cu un nivel de 7.700 mld. lei (205 mil. euro) inregistrat in 2003. Valoarea profitului brut de anul trecut a fost de circa 300 mld. lei (8 mil. euro).  adrian.mirsanu@zf.ro