Mediafax.biz Exclusiv

Dacia şi Ford au produs maşini de 1,2 mld. euro în T1

Dacia şi Ford au produs maşini de 1,2 mld. euro în T1

Autor: Bogdan Alecu

02.05.2011, 18:48 486

Din producţianaţională, Dacia reprezintă peste 97%, cu 89.300 de autovehiculeasamblate în primele trei luni, iar diferenţa o reprezintă FordRomânia, care în primul trimestru a fabricat aproape 2.600 deutilitare Transit Connect, în creştere cu aproape 400% faţă deperioada similară a anului trecut, exportate în totalitate cătrepieţe din Europa Centrală şi de Vest.

În total, Dacia şi Ford au produs în primultrimestru autovehicule în valoare totală de aproape 1,2 miliarde deeuro, în creştere cu peste 60% faţă de perioada similară a anuluitrecut, potrivit calculelor ZF, creştere de aproape zece ori maimare decât a producţiei efective, determinată de intrarea înproducţie a lui Duster, model ce are un preţ mediu de aproape douăori mai mare ca un Logan.

Dacia Duster şi Ford Transit Connect au fostsingurele două modele auto produse în România, la Mioveni respectivCraiova, care au înregistrat o creştere a producţiei potrivitstatisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor deAutomobile (APIA) în primul trimestru al acestui an.

În condiţiile în care Duster a ajuns sădomine producţia uzinei de la Mioveni, celelalte modele din gamaDacia au înregistrat scăderi ale producţiei. Cel mai puternicdeclin din portofoliul constructorului de la Mioveni a fostînregistrată de Sandero, care a scăzut cu aproape 60 de procente,de la 46.800 de unităţi în primul trimestru al anului trecut la19.500 de maşini în acest an, în contextul în care în 2011 nicioţară vest-europeană nu a mai avut în derulare un program decasare.

Amânarea programului "Rabla" pentru finelelunii martie a determinat ca vânzările Dacia pe piaţa locală săscadă în intervalul ianuarie- martie cu aproape 40% faţă deperioada similară a anului trecut, la peste 3.400 de unităţi, adicăla un nivel de patru ori mai coborât decât într-o singură lună din2008. În Franţa, cea mai mare piaţă a Dacia, unde constructorulautohton a vândut aproximativ 110.000 de maşini anul trecut, marcaa înregistrat un declin de 11% în primele patru luni ale acestuian, la 34.500 de autoturisme. La nivelul lunii aprilie vânzărileDacia au crescut în Franţa cu aproape 7%, la 8.000 deautoturisme.

Dacia a reluat ieri activitatea de montaj şicaroserie de la Mioveni, oprită pe 22 aprilie pe fondul unorprobleme de aprovizionare cu componente. În condiţiile în careuzina produce aproape 1.400 de maşini pe zi, în intervalul 22aprilie - 2 mai uzina a pierdut aproximativ 5.500 de autovehicule,în condiţiile în care pe fondul Sărbătorilor de Paşte în acestinterval au fost numai patru zile lucrătoare.