Mediafax.biz Exclusiv

Prima cifră oficială: cel puţin 1.500 de români lucrează la Genpact România

Autor: Laurentiu Cotu

26.11.2010, 12:11 24

Conform site-luiMinisterului Finanţelor Publice, Genpact România a realizat anultrecut o cifră de afaceri de peste 168 mil. lei (circa 40 mil.euro), având un număr mediu de 1.311 angajaţi.

"Genpact a crescut substanţial în ultimiidoi ani, ajungând la un număr de peste 1.500 de angajaţi, caredeservesc clienţi la nivel mondial.Am găsit în Cluj foarte mulţi oameni motivaţi şitalentaţi pe partea tehnică, însă având şi cunoştinţe solide delimbi străine", a declarat pentru ZF Transilvania Akhilesh KVD,director de recrutare pentru Genpact Europa.

Potrivit reprezentanţilor companiei, înurmătoarele luni echipa din România se va extinde cu câteva zeci depoziţii pe lună, atât la nivel de începător, cât şi în poziţiimanageriale.

Conform unor declaraţii anterioare, făcutede conducerea companiei la începutul acestui an, Genpact Româniaşi-a anunţat intenţia de a angaja între 500 şi 1.000 de oameni pânăla finele lui 2010. "Provocări au existat în găsirea personaluluidin management şi a celor cu certificări contabile. Nu putem spuneexact câţi oameni vom mai recruta până la finele anului sau în 2011pentru că totul depinde de cerinţele clienţilor noştri", a spusAkhilesh KVD.

5 teste până la angajare

Procesul de recrutare în cadrul Genpactconstă în cinci runde eliminatorii: testarea cunoş tinţelor delimbi străine, testul tehnic pentru evaluarea cerinţelor specificejobului, discuţia cu un reprezentat al departamentului de resurseumane, interviul cu managerul direct (pentru a se evalua modul deadaptare a candidatului în cadrul echipei, în relaţia cu clientul,cerinţele operaţionale şi valoarea adusă echipei), iar la finalcandidatului îi va fi prezentat modul de lucru.

"Din totalul persoanelor recrutate,absolvenţ ii de studii superioare depăşesc procentul de 60%, deşiangajăm şi studenţi. Avem parteneriate cu facultăţile din Cluj şicu cele din Bucureşti, dar şi cu organizaţiile studenţeşti dincadrul acestor universităţi", a precizat Iulia Nare, manager HRGenpact România.

Potrivit unor informaţii anterioarefurnizate de Genpact România, dacă în 2009 media de aplicaţiipentru o poziţie de entry-level în operaţiuni în cadrul companieiera de 150 de candidaţi, în prima parte a acestui an, 300 decandidaţi aplicau pentru o poziţie similară. În 2008, concurenţa peun job în cadrul companiei Genpact era de trei ori mai mică, de 100de aplicaţii la fiecare poziţie deschisă.

Cele mai eficiente modalităţi de recrutarefolosite în cadrul companiei sunt recomandările angajaţilor, careaduc o treime din noii angajaţi în fiecare an, precum şiaplicaţiile postate pe site-ul companiei. Firmele de recrutare suntfolosite dacă poziţiile nu se ocupă prin celelalte metode, însăînainte de a se apela la o metodă de recrutare, se încearcăpromovările interne.

"Una din cele mai bune metode de recrutareîl reprezintă programul intern de recomandare, prin care angajaţiipropun prieteni sau membri ai familiei pentru un job în cadrulcompaniei.Altemetode folosite sunt formularele de aplicare de pe site-ul nostru,târgurile de joburi, campaniile de promovare şi agenţiile derecrutare externe", a mai spus Nare.

Salarii între 285 şi 380 de euro înoutsourcing

Conform informaţiilor primite de la firmelede recrutare, un angajat din outsourcing de pe o poziţie deentry-level câştigă, în medie, 1.200 de lei (285 de euro) net pelună, iar salariul poate creşte până la 1.600 de lei (380 de euro)net pe lună, dacă angajatul mai cunoaşte o limbă străină în afarăde engleză.

Genpact este prima companie de management alproceselor de business intrată în România în anul 2005. În acestan, compania a închiriat un al doilea sediu de birouri înCluj-Napoca, cu o suprafaţă totală de 1.200 metripătraţi.

Compania furnizează servicii unui număr depeste 20 de companii multinaţionale din Europa de Vest şi din SUAşi este listată pe bursă, la New York Stock Exchange.