Politică

Cu Ion Iliescu cap de lista, PSD tinteste 60% din mandate la Senat

10.12.2003, 00:00 16

Presedintele Ion Iliescu va candida la Senat in circumscriptia Bucuresti, pe listele PSD, iar partidul ii va finanta campania, care va costa, dupa aprecierile vicepresedintelui Viorel Hrebenciuc 7000 - 8000 de euro.
Asadar cu Ion Iliescu primul pe lista, cu un sistem de vot uninominal care il avantajeaza, PSD va castiga in Camera superioara a Parlamentului 60% din numarul senatorilor. La Camera Deputatilor, unde votul va fi in continuare pe liste partidul de guvernamant va castiga 40%, dar cu ajutorul UDMR si a grupului minoritatilor va face o majoritate de  50,1%, care ii trebuie sa guverneze in liniste. Aprecierile optimiste ii apartin vicepresedintelui PSD Viorel Hrebenciuc, strateg al partidului care in ultima vreme si-a facut un obicei din a face calcule la milimetru privind viitorul mai indepartat al partidului. Saptamana trecuta Hrebenciuc le-a impartasit colegilor parerile sale despre cine va castiga cutare sau cutare primarie, in alegerile locale, iar ieri s-a pus pe calcule in ceea ce priveste mandatele pe care le va castiga partidul in alegerile generale. Potrivit strategului PSD, in conditiile in care numarul de parlamentari se va reduce oricum cu 10%, din cauza scaderii populatiei, partidul de guvernamant va castiga, din cei 126 de senatori cat vor ramane, fix 75 de mandate. La Camera, din cei 295 de deputati, 120 vor fi ai PSD, dar daca ii aduni si pe cei 32 pe care ii va obtine UDMR si pe cei 18 ai minoritatilor nationale, rezulta 245 de deputati adica fix 50,1%, "majoritatea care ne trebuie", a aratat Hrebenciuc.
Potrivit vicepresedintelui PSD, partidul sau este avantajat in cazul votului uninominal, care dezavantajeaza partidele mici. Dand exemplul circumscriptiei din care face parte, Bacaul - care va avea 4 posturi de senatori si 10 de deputati - el a aratat cum vor decurge lucrurile.
Potrivit lui Hrebenciuc, pentru alegerea celor patru senatori, circumscriptia Bacau se va imparti in patru zone si fiecare partid isi va pune un singur candidat pentru fiecare zona. "In momentul de fata noi avem posibilitatea sa cistigam in toate cele patru zone, ceea ce nu am fi putut obtine in actualul sistem. Chiar daca luam 50% din voturi, nu obtineam decat doua posturi de senatori din cei 4 de pe lista. Acum, daca luam din primul tur doi candidati care trec in turul al doilea, avem sansa sa castigam toate cele patru locuri de senatori", a aratat Hrebenciuc.



Iliescu - independent pe lista PSD
Desi se banuia de mult, Hrebenciuc a spus pentru prima data in mod oficial, ca Ion Iliescu va candida pentru PSD la Senat,  - lucru deja aranjat - chiar daca in timpul scrutinului el va fi in continuare presedinte al tarii, alegerile generale tinandu-se inaintea turului doi al prezidentialelor. Hrebenciuc a aratat ca PSD va propune introducerea in legile electorale a posibilitatii candidaturilor independentilor pe listele de partid, ceea ce ii va permite lui Iliescu sa participe la alegeri pe listele PSD, ca sef al statului. Hrebenciuc a aratat ca si fara aceasta modificare presedintele Iliescu ar putea sa candideze pe listele PSD deoarece exista o decizie a Curtii Constitutionale din 1996 care permite acest lucru.  Hrebenciuc a mai precizat ca PSD ii va finanta presedintelui Iliescu campania electorala pentru Senat. "PSD a finantat campania electorala a tuturor candidatilor sai si ii va finanta si campania lui Ion Iliescu", a spus vicepresedintele partidului. El a estimat ca pentru un singur candidat campania electorala ar putea costa intre 7.000 si 8.000 de euro.



Nastase, candidatul ideal pentru Cotroceni
Hrebenciuc PSD a mai declarat ca personal, sustine ca Adrian Nastase sa fie candidatul PSD la Presedintie, precizand, insa, ca partidul va decide in aceasta privinta. "A fost ministru de Externe, a fost presedintele Camerei Deputatilor, este prim-ministru, pentru planul lui de cariera ar urma sa fie presedinte", a apreciat vicepresedintele PSD, adaugand ca asa ar gandi el daca ar fi in locul lui Adrian Nastase.



PSD, criticat de Reporters sans Frontieres



Organizatia mondiala "Reporters sans Frontieres" acuza, in Raportul pentru 2003, restrangerea libertatii de exprimare in Romania si presiunile crescande din partea PSD asupra mass a€“ media. "In 2002 au fost promulgare legi noi care restrang libertatea de a informa si de a fi informat. Presiunile autoritatilor s-au inmultit reducant posibilitatile de exprimare a opozitiei politice sau difuzarea de emisiuni critice, lucru care risca sa confere o imagine proasta tarii, intr-un moment in care Romania isi negociaza intrarea in NATO si UE.", afirma raportul, dat publicitatii luni. Documentul trece in revista o serie de modificari legislative referitoare la presa, aratand ca, desi pedepsele pentru ziaristi au scazut, schimbarile nu sunt inca in concordanta cu normele europene. "Autoritatile obtin dreptul de a clasifica drept secret de stat orice informatie. (...) Majoritatea social democrata (PSD) controleaza, direct sau indirect un mare numar de posturi de radio si televiziune", arata raportul. Documentul prezinta cazurile de ziaristi agresati in ultima vreme, dar si actiunile administratiei sau ale demnitarilor guvernului impotriva presei. Prezent la premiile Clubului Roman de Presa presedintele Ion Iliescu a spus luni seara ca respinge orice agresiune impotriva ziaristilor, opinand ca presa este una dintre "marile realizari ale Romaniei postrevolutionare." iulian.anghel@zf.ro