Politică

De la Geneva, Ion Iliescu da peste cap planurile electorale ale partidului de guvernamant

11.12.2003, 00:00 14

Presedintele Ion Iliescu i-a pus ieri la punct pe liderii PSD -care-i pregatesc cu frenezie viitorul politic - si le-a transmis, de la Geneva ca el, nu "altcineva" va decide ceea ce va face dupa terminarea mandatului de la Cotroceni.
La o zi dupa ce strategul partidului de guvernamant, Viorel Hrebenciuc, anunta ca seful statului va candida la Senat, pe listele PSD, la alegerile parlamentare din 2004, viitorul fost presedinte l-a contrazis vehement. "N-am anuntat nimic inca. Daca PSD nu si-a anuntat candidatul la prezidentiale, eu trebuie sa anunt de pe acum ce si cum? Nu stiu. Mai vedem", a spus Iliescu, potrivit Mediafax. Viorel Hrebenciuc a refuzat ieri sa comenteze declaratiile presedintelui.
Personajul politic cel mai longeviv si imprevizibil din ultimii 14 ani a explicat de ce nu se grabeste sa dezlege misterul in privinta viitorului sau politic: "Abia acum se discuta despre legile electorale, despre calendarul electoral si mai avem timp. Pana in noiembrie 2004 eu am tot timpul sa ma decid". Seful statului a parut chiar intrigat de interesul pe care il suscita planurile sale politice de viitor, asupra carora prefera sa pastreze, inexplicabil, secretul. Referindu-se la reactia pe care a avut-o opozitia dupa anuntul lui Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu a replicat: "Opozitia sa stea in banca ei si sa-si vada de treburile ei, nu sa-mi dicteze mie viata si comportanmentul si optiunile. Nici opozitia si nici nimeni altcineva. E optiunea mea, nu a altora".
Declaratia lui Iliescu poate fi citita si intr-o alta cheie: un avertisment adresat PSD sa nu forteze nota, intrucat partidul de guvernamant s-a dovedit foarte preocupat in ultimele saptamani sa obtina asigurari ca presedintele va candida pe listele partidului. Dupa ce saptamana trecuta Viorel Hrebenciuc, omul din umbra care face multe carti in PSD, a spus deputatilor partidului ca Ion Iliescu va candida la Senat din partea PSD, marti el a anuntat public acest lucru de care nimeni nu se indoia. Opozitia a reactionat imediat, punand in discutie impartialitatea politica a presedintelui in timpul mandatului, intrucat inscrierea candidaturii ar avea loc pe ultima suta a mandatului prezidential.



Miza-popularitatea lui Iliescu
PSD a facut tot ce i-a stat la indemana pentru a netezi terenul candidaturii lui Ion Iliescu in 2004: a propus modificarea legilor electorale astfel incat presedintele sa poata candida la alegrile parlamentare, si-a pliat discursul - in cele mai multe situatii - pe cel al presedintelui. Recent, PSD a facut o alta propunere de modificare a legislatiei electorale astfel incat presedintele sa poata participa la campania electorala a partidului pe listele caruia candideaza. Si aceasta, in ciuda faptului ca seful statului este in timpul mandatului, iar Constitutia il obliga pe seful statului la echidistanta politica. Mandatul presedintelui se incheie dupa organizarea alegerilor parlamentare. De ce toate presiuni ?
PSD si-a facut calculele electorale destul de amanuntit iar acestea arata ca sprijinul lui Iliescu in campania electorala ar fi mana cereasca pentru partid. Seful statului "are priza" la electorat mai mult ca oricare alt lider al PSD: in mijlocul multimii se simte in elementul lui, iar discursul si-l poate adapta din mers in orice situatie, motiv pentru care uneori socheaza. Sa nu iutam declaratiile privind Holocaustul, care a provocat un adevarat scandal diplomatic, revolutia (n.r. Piata Universitatii? Se adunau unii si se distrau) si exemplele ar putea continua.
In plus, sondajele de opinie arata ca procentul nehotaratilor in perspectiva alegerilor pentru Cotroceni din 2004, cand Iliescu nu va mai putea candida, a crescut la peste 50%. In aceste conditii, premierul Adrian Nastase desi clasat pe primul loc intre candidatii pentru Cotroceni - in conditiile in care nu si-a anuntat candidatura - nu poate miza pe succes. Ierarhia este instabila din cauza procentului record al nehotaratilor. Or, un mesaj clar de sustinere pentru un anumit candidat, venit din partea lui Ion Iliescu ar influenta, probabil decisiv rezultatul.



La trei sferturi de mandat
Intamplator sau nu aceasta ampla discutie publica axata pe ce va face viitorul fost presedinte are loc exact la trei ani de la al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din 2000, cand Ion Iliescu l-a devansat pe Corneliu Vadim Tudor. In cei trei ani de mandat - al doilea sau al treilea, nici juristii nu au cazut de acord - Ion Iliescu si-a impus punctul de vedere in discutii publice semnificative. Numai in ultimul an, sa ne amintim ca s-a renuntat, pe ultima suta de metri, la introducerea cotei unice de impozitare mai ales pentru ca presedintele pleda pentru impozitarea progresiva. Discutiile privind decalarea alegerilor sau convocarea anticipatelor, tot Ion Iliescu le-a transat. Iar, aceste exemple arata inca o data influenta pe care Iliescu a are inca in PSD.



Scuza oficiala
Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, a incercat ieri sa gaseasca o explicatiei a scurt-circuitului din presedinte si PSD. "PSD a spus ca doreste ca presedintele Ion Iliescu sa candideze la Senat pe listele partidului. Seful statului nu a refuzat si a spus ca nu a luat aceasta hotarare pentru ca legea nu-i permite", a spus Duvaz, citat de Mediafax. El a adaugat ca Iliescu a privit aceasta problema "cu seriozitate, prin prisma functiei pe care o detine", deoarece nu avea rost sa-si declare  o candidatura atata timp cat legile in vigoare nu-i permit.
mirela.luca@zf.ro