Politică

Iliescu despre demisia premierului: "Il priveste"

20.12.2002, 00:00 11

Premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au stabilit, ieri, intr-o scurta intalnire, la Palatul Parlamentului o perioada de armistitiu pana dupa sarbatorile de iarna pentru ca, in aceasta "perioada de reflectie" sa fie gasita "formula potrivita" pentru restructurarea Executivului.
Drept urmare, demisia in bloc a Guvernului, evocata de premier ca varianta la refuzul lui Ion Iliescu de a accepta organizarea unui scrutin anticipat nu este o "tema a zilei" dar daca primul ministru vrea sa demisioneze "il priveste". Afirmatiile apartin sefului statului care ieri a fost mult mai retinut in declaratii decat in zilele precedente cand s-a opus vehement ideii organizarii unor alegeri inainte de termen dar si a demisiei in bloc a Executivului, optand pentru varianta unei remanieri obisnuite.
Daca s-ar intampla insa ca premierul sa-si depuna mandatul, fortand, in acest fel, demisia intregului Cabinet asta "il priveste", a declarat Iliescu. La intrebarea pe cine ar numi premier, daca Nastase va demisiona, presedintele a raspuns monosilabic: "Eu nu numesc. Uitati-va la Constitutie".
Constitutia nu stabileste, intr-adevar, ca seful Executivului sa fie numit de presedinte, lucru ce ar presupune ca el sa nu mai treaca testul validarii parlamentare. Dar propunerea pentru viitorul prim-ministru este trimisa Parlamentului de nimeni altul decat seful statului. In logica Constitutiei in vigoare rolul presedintelui este asadar esential in acest proces.
Intr-o fraza, presedintele a incercat, totusi, sa descalceasca logica premierului care l-a condus la ideea depunerii mandatului Cabinetului. "Probabil ca se gandeste la concretizarea unei remanieri, dar nu orice fel de remaniere, adica o chestiune mai radicala". Dupa perioada "de ragaz, de reflectii", "vom gasi formula potrivita", a adaugat seful statului.
Miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului Claudiu Lucaci afirmase ca optiunea personala a premierului Adrian Nastase este aceea a construirii unei noi structuri guvernamentale prin renuntarea de catre Guvern la mandatul actual, in conditiile in care varianta alegerilor anticipate, considerata cea mai buna solutie pentru anul viitor, nu poate fi aplicata. "Nu va fi nici o demisie" afirmase Iliescu, in replica.

Ministrii: nu asta ni s-a spus
Ministrii cabinetului Nastase sunt destul de reticenti in a comenta "optiunea personala" a sefului lor, apreciind ca o decizie va fi luata dupa sarbatori.
Ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, a aratat ca in Guvern nu s-a pus problema in acest mod, ci doar premierul Adrian Nastase a facut o informare asupra discutiilor pe care le-a avut cu presedintele Ion Iliescu.
"Nu stiu unde s-a facut o asemenea propunere. Cred ca domnul Claudiu Lucaci face declaratii dupa cum vrea el ", a sus Popescu.
Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a afirmat ca membrii Guvernului vor fi "solidari" in privinta unei decizii privind demisia Guvernului.
"Este o decizie la nivelul Guvernului si evident ca vom fi cu totii solidari. (...) Dar la ora aceasta este o dezbatere in plina evolutie", a adaugat el.
Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a precizat ca trebuie facuta o analiza a acestei chestiuni, inclusiv implicatiile constitutionale. El a afirmat ca, dupa Anul Nou, va fi o discutie in cadrul Executivului pentru a vedea care este parerea membrilor Cabinetului, iar, apoi, Delegatia Permanenta a PSD va lua o decizie politica in aceasta privinta.       
Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat ca, deocamdata, intentioneaza sa-si petreaca Craciunul. "Apoi, in luna ianuarie vom discuta", a adaugat Pascu. Aceeasi pozitie a fost exprimata si de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care a apreciat ca este vorba de un subiect sensibil care va fi discutat dupa sarbatorile de iarna. Si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a invocat sarbatorile, pentru a evita un raspuns pe tema eventualei demisii a Guvernului. "Mi se pare ca solidaritatea Guvernului implica atitudine solidara pana la capat", a declarat ministrul Culturii, Razvan Theodorescu.
Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, a spus ca ar fi de acord cu ideea demisiei in bloc a Guvernului. "De ce nu?", a adaugat Mitrea.
In schimb, ministrul Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, a declarat, ieri, ca nu este necesara o demisie in bloc a Guvernului.
"Personal nu vad necesara o demisie in bloc a Guvernului, deoarece, in acesti doi ani, am realizat niste lucruri bune. (...) Sigur, poate sunt colegi care trebuie schimbati pentru anumite gafe. Dar, o schimbare din mers acum e dificila, pentru ca pana noua echipa prinde mersul reformei vin alegerile locale din 2004".
Ministrul delegat, negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, a declarat ca o posibila renuntare la mandat a actualului Executiv este o chestiune procedurala care nu va afecta cu nimic mersul negocierilor cu Uniunea Europeana.
Puscas a afirmat ca in ceea ce priveste schimbarea sa din functie se abtine de la vreun comentariu, dar nu intrevede schimbarea ministrului Integrarii Hildegard Puwak.

Ultima ora
Actualul Guvern ar putea ramane in functie si sa-si asume, in luna februarie, raspunderea in Parlament pe o declaratie politica privind integrarea in UE, au declarat, aseara, surse din PSD. Potrivit surselor citate, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au discutat, ieri, aceasta varianta. In aceasta eventualitate, posibilitatea remanierii guvernamentale sau a demisiei actualului Guvern nu ar mai fi luata in calcul, iar Executivul ar primi votul de incredere din partea Parlamentului, au aratat sursele mentionate.