Politică

Iliescu despre Nastase: un stil colorat, dar serios

29.04.2003, 00:00 19

Presedintele Ion Iliescu  apreciaza Adrian Nastase "are un stil mai colorat" ceea ce nu inseamna deloc ca el este neserios atunci cand vorbeste de lucruri grave cum este coruptia. Presedintele s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ambasadorul SUA la Bucuresti Michael Guest care prin declaratiile sale transate impotriva coruptiei din Romania a produs multa nervozitate la Palatul Victoria.
"El (Adrian Nastase - n. red.) vorbeste cu seriozitate despre aceste lucruri, dar mai are si stilul lui mai colorat. E cunoscut si ar trebui inteles cu ingaduinta, nu luati in serios acest stil. Asta nu inseamna neseriozitate, neaparat.  E o maniera de a mai glumi", a spus Iliescu. Comentand afirmatia, de saptamana trecuta, a lui Adrian Nastase, anume ca cei care vorbesc despre coruptiie sa vina cu exemple concrete, Iliescu a apreciat: "Ceea ce a vrut sa spuna, cred eu, premierul, a fost sa abordam lucruile concret si ca Guvernul este angajat sa abordeze concret aceste lucruri si este deschis sa primeasca chiar semnalari precise, care sa se poata concretiza in masuri. Asta este rastalmacirea mea". Presedintele pare decis sa-l absolve pe primul sau ministru de vina de a "bagateliza" discutia in jurul fenomenului coruptiei:  "Asta este numai o interpretare, o rastalmacire. Nu e vorba de bagatelizare, cred, ci de o subliniere a faptului ca Guvernul chiar s-a inhamat la o treaba in aceasta directie, nu se rezuma doar la simple vorbe si nu face doar declinarea acestor lucruri, ci s-a angajat serios si speram ca lucrurile sa se concretize in aceasta directie." Nu este pentru prima data cand presedintele  sare in apararea premierului. Cu o luna in urma, cand premierul i-a invitat pe parlamentarii opozitiei sa-i numere ouale de la Cornu presedintele a dat asigurari ca acesta s-a referit, intr-adevar, la oua de gaina.
Presedintele  a tinut sa lamureasca si faptul pentru care vocea sa nu se mai aude atat de puternic in duelul anticoruptie: "Este o lupta care nu se termina printr-un discurs, printr-o masura sau printr-o lege. Este numai inceputul, startul ei. De aici inainte urmeaza o batalie a intregii societati. Nu numai prin voce se rezolva lucrurile. Daca stam sa vorbim, pana la urma ati incepe alte rastalmaciri. De la vorbe trebuie sa trecem la fapte si voi urmari faptele!", a spus presedintele.
Prin declaratiile si promisiunile sale presedintele arata ca doreste sa puna surdina unei dispute care, prin luarile de pozitie ale diferitilor demnitari romani, devenise de-a dreptul jenanta. Faptul ca l-a primit pe ambasadorul american, la doar cateva zile dupa ce Guest fusese gazda lui Adrian Nastase, demonstreaza ca, la cel ma inalt nivel, autoritatile incearca sa convinga, in exterior, de determinarea lor in lupta impotriva coruptiei. Mai putin limpede este de ce se straduiesc sa minimalizeze, in discurscursurile pentru romani, importanta acestor contacte. "Nu dau informatii unor ambasadori", fraza rostita de Adrian Nastase la doar o zi dupa ce l-a primit pe Guest la Palatul Victoria, dupa ce i-a promis "masuri iminente" anticorptie arunca in derizoriu seriozitatea unui demers ce pare sa fi inceput bine. In rest, dupa cum recunoaste si presedintele, suntem abia la inceput. Intrebat daca nu cumva premierul a obosit in lupta anticoruptie, presedintele a raspuns:"Abia a inceput, cum sa oboseasca?"