Politică

Iliescu il gireaza pe Nastase cu vicepremierii

22.01.2004, 00:00 12



Presedintele Ion Iliescu s-a aratat ieri de acord cu ideea premierului Adrian Nastase privind constituirea a doua functii de vicepremier, seful statului continuand astfel sa sustina public in ultima vreme initiativele guvernamentale. "Mi se pare rezonabil sa aiba doi vicepremieri, membri ai Guvernului. Astfel, premierul se poate ocupa mai mult de probleme importante, mai ales de chestiuni legate de integrarea in Uniunea Europeana", a afirmat Iliescu. Mai mult, desi cei de la PSD se aratau surprinsi de anuntul lui Nastase, seful statului a spus ca, inainte de a fi facuta publica aceasta idee - numirea a doi vicepremieri -, fusese consultat de Adrian Nastase "in particular". Care vor fi persoanele ce urmeaza sa fie desemnate in aceste functii cheie in Guvern, presedintele Ion Iliescu a refuzat sa precizeze. "E treaba premierului sa faca aceste propuneri", a raspuns, sec, presedintele. Declaratia lui Iliescu are un alt fundal - pana de curand, presedintele fie a respins propunerile aduse de Nastase la Cotroceni in privinta restructurarii Guvernului, fie si-a impus oamenii pe listele remanierilor.



Pentru cele doua posturi, care vor coordona doua domenii foarte importante mai ales in an electoral - economic si social - sunt vehiculate numele ministrilor Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, deopotriva cu cele ale lui Ioan Rus sau Mircea Geoana, Ionel Blanculescu si Octav Cozmanca. Nici unul nu a fost confirmat de PSD sau de Ion Iliescu.



Prin atitudinea adoptata ieri fata de initiativa premierului, presedintele Iliescu continua sa-si arate sustinerea explicita fata de Adrian Nastase si partidul de guvernamant si sa se distanteze de partidele de opozitie, cu care, anul trecut a avut o relatie echilibrata.



Mai mult, presedintele - care, potrivit Constitutiei, garanteaza echilibrul politic - promoveaza si gireaza electoral PSD si pe primul ministru.



Dupa ce, in urma cu aproximativ zece zile Iliescu a inaugurat la Vaslui "Anul Stefan cel Mare", peste cateva zile el va merge impreuna cu Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu (presedintii Senatului si Camerei Deputatilor) sa marcheze Ziua Unirii la Focsani. Or, Vrancea este unul dintre fiefurile electorale ale PSD, dar in acelasi timp si judetul administrat de Marian Oprisan, unul dintre baronii locali ai partidului de guvernamant. Venirea lui Iliescu la Focsani va provoca bai de multime, ceea ce, in absenta lui, acest lucru nu putea fi garantat. Gestul lui Iliescu ar putea fi echivalat cu intentia de a-l gira politic pe Adrian Nastase.



In paralel, opozitia va marca, separat, Ziua Unirii, la Iasi, unde PNL si-a propus sa desemneze oficial candidatul la Presedintie, Theodor Stolojan. In urma cu un an liberalii si presedintele Ion Iliescu au celebrat ziua de 24 ianuarie la Iasi, insa, prin actiuni separate. mirela.luca@zf.ro