Politică

Iliescu, mediator in razboiul din Primaria Capitalei

14.02.2003, 00:00 17

Presedintele Ion Iliescu a participat, ieri, la sedinta grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat, la solicitarea acestora, marcand, astfel, o premiera pe scena politica romaneasca. Nici Ion Iliescu nici fostul presedinte Emil Constantinescu nu au mai discutat oficial cu un partid politic din opozitie, in afara cadrului strict formal al intalnirilor periodice de la Cotroceni. Totusi, intalnirea s-a desfasurat in lipsa presedintelui partidului Traian Basescu, aflat in vizita la Bruxelles.
La finalul intalnirii, presedintele a anuntat ca va fi mediator in conflictul dintre Traian Basescu - lider al PD si  primar general al Capitalei  - si consilierii PSD din Executivul primariei. Mai mult, seful statului a anuntat ca, la propunerea sa, PSD a acceptat sa aiba o consultare preliminara cu toate grupurile parlamentare in legatura cu pachetul de legi anticoruptie pentru care Guvernul doreste sa-si asume raspunderea in Parlament.
Intrebat daca a solicitat si parlamentarilor PD sa renunte la functiile pe care le detin in AGA si CA ale unor firme - cum facuse, saptamana trecuta, cu parlamentarii PSD -, Ion Iliescu a afirmat: "Mi-au spus ca dansii au si luat aceasta masura. Nu stau sa discut, nu le dau sfaturi din acest punct de vedere, dar am inteles ca cupleaza la aceste lucruri".
Potrivit propriilor afirmatii, seful statului a sugerat ca, inainte de finalizarea proiectelor de lege referitoare la declararea averilor demnitarilor si la incompatibilitatile functiei de senator sau deputat, Guvernul sa faca o comparatie cu reglementarile similare din tarile membre UE. El a argumentat ca, din informatiile pe care le are, in cateva tari chiar prezentarea candidaturii pentru a fi ales in Parlament este conditionata de demisia din structurile executive ale unor firme.
Presedintele Iliescu a mai anuntat, ca va avea, saptamana viitoare, o intalnire cu primarii de sectoare si cu presedintele organizatiei PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu, pentru a incerca o mediere a "razboiului" dintre primarul general Traian Basescu si consilierii locali si primarii PSD.
Seful statului a apreciat faptul ca Dan Ioan Popescu a dat deja "un semnal de ingropare a securii razboiului", propunandu-i lui Traian Basescu sa inceapa un dialog. Iliescu a precizat ca este preocupat de acest "razboi artificial intretinut", apreciind ca disputa a fost  creata, poate, de pozitia de sef de partid a lui Traian Basescu si de temperamentul acestuia, ceea ce a generat de cealalta parte "o anumita incrancenare".

PS si PSD, pe cai diferite
Dupa intrevederea cu seful statului, democratii au tinut sa explice ca ratiunea acestei intalniri nu a fost o apropiere intre PD si PSD, prin intermediul lui Ion Iliescu.
"Eu, care il cunosc pe Ion Iliescu de peste 13 ani - si destul de mult din apropiere - pot sa va spun ca am constatat ca in anumite lucruri s-au mai schimbat, dar in altele deloc si nici nu se arata vreo geana de speranta, asa ca lucrurile care ne-au impartit in cursul anului 1991 au ramas in proportie covarsitoare aceleasi: noi intr-o directie si dumnealui intr-o alta directie, cu cei care il inconjoara", a explicat deputatul Radu Berceanu.
Deputatul Liviu Nehoita a declarat, la randul sau, ca parlamentarii PD i-au precizat presedintelui ca nu va putea exista niciodata un drum comun cu PSD, cele doua partide fiind despartite "de un Cod Penal".
Negoita nu a explicat ce a vrut sa spuna prin aceasta sintagma.

PD si Ion Iliescu au "preocupari comune"
Parlamentarii PD si Ion Iliescu au "preocupari comune" pe probleme care vizeaza agricultura, administratia publica, saracia, coruptia, a declarat vicepresedintele PD Liviu Negoita, la finalul intalnirii. "Presedintele a scos aspectele critice, iar noi le-am adaugat", a completat si vicepresedintele Viorel Pana. Negoita a fost de parere ca intalnirea, care a durat doua ore, s-a constituit intr-un dialog si o consultare "buna pentru ambele parti".