Politică

Iliescu, mediator intre Basescu si consilierii PSD

26.03.2003, 00:00 15

Conflictul din administratia Capitalei, mai vechi de un an, pare sa-si gaseasca solutia dupa ce luni seara presedintele Ion Iliescu a discutat mai bine de cinci ore cu Consiliului General al Municipiului Bucuresti(CGMB) si primarul general Traian Basescu. Dupa aceasta discutie, primarul general a anuntat ca au fost deblocate proiecte ale BEI in valoare de 311 milioane de euro.
La finalul sedintei CGMB, seful statului a declarat ca si-a incheiat misiunea de mediere a conflictului de la nivelul administratiei Capitalei cu o concluzie pozitiva, toti factorii fiind de acord ca e nevoie de normalitate. Optimist, presedintele Iliescu a spus ca s-a ajuns la un acord asupra necesitatii intrarii in normalitate atat la nivelul relatiei dintre primarul general si CGMB, cat si dintre primarul general si primarii de sector.
"Nu trebuie sa fim insa naivi", a mai spus Iliescu, adaugand ca mai persista anumite stari tensionate. Seful statului a precizat ca a facut apel la vointa politica si intelectuala a factorilor de raspundere din administratia Bucurestiului. Ion Iliescu a precizat ca, luni, prefectul a aprobat sapte hotarari avizate anterior de catre primarul general Traian Basecu. El a spus ca asupra altor cinci probleme urmeaza sa se gaseasca o solutie in termen de o saptamana. Potrivit lui Iliescu, proiectele cu creditare BEI pentru construirea pasajului suprateran de la Basarab si a parcarii subterane de la Gara de Nord vor fi lasate, deocamdata, deoparte.
De cealalta parte, primarul Capitalei, Traian Basescu, a salutat interventia presedintelui Ion Iliescu in deblocarea crizei din administratia Capitalei, afirmand ca seful statului a facut ceea ce au refuzat sa faca premierul Adrian Nastase si ministrul Octav Cozmanca.
"Dupa sedinta CGMB la care a participat presedintele, doresc sa-i multumesc sefului statului pentru ca s-a implicat in medierea intre Legislativull si Executivul Capitalei, ceea ce au refuzat sa faca atat premierul Adrian Nastase, cat si ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca", a spus Basescu.
El a afirmat ca au fost "deblocate proiecte in valoare de 311 milioane de Euro si ramane de analizat deblocarea a inca doua proiecte", proiectele BEI privind pasajul Basarab si parcajul de la Gara de Nord.  Traian Basescu a admis faptul ca in criza din administratia Capitalei a avut si el partea lui de vina. "Nu m-am prezentat la aceste discutii cu presedintele ca fiind o fecioara neprihanita si sustinand ca doar consilierii sunt vinovati", a precizat Basescu. Surse din cadrul municipalitatii sustin ca in timpul sedintei de Consiliu, la care a participat si presedintele, consilierii PSD au continuat sa-l acuze pe primar ca este vinovat de situatia din Bucuresti. Aceleasi surse sustin ca, in timpul discutiilor de luni dintre reprezentantii administratiei Capitalei, s-a stabilit ca CGMB trebuie sa adopte o serie de hotarari prin care Primaria Capitalei sa redobandeasca Administratia pentru Supravegherea Animalelor, Administratia Fondului Imobiliar si Administratia Strazilor. Aceste institutii au fost transferate recent, prin hotarari de Consiliu, de la Primaria Capitalei la primariile de sector.
De asemenea, in discutia cu presedintele, cele doua parti, respectiv primarul, pe de o parte si reprezentantii PSD, pe de alta parte, au mai stabilit ca problemele legate de urbanism sa fie decise de municipalitate, iar bugetul Capitalei sa fie recalculat, in urma retransmiterii la Primaria Capitalei a institutiilor mentionate. Potrivit unor surse din CGMB, consilierii PSD s-au aratat nemultumiti de rezultatul discutiilor.