Politică

Iliescu "a ramas cu impresia" ca l-a convins pe Nastase

18.12.2002, 00:00 15

Departe de ochii colegilor de partid si de urechile presei premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au adaugat, ieri, inca o pagina la dosarul deja voluminos al dezbaterii pro si contra alegerilor anticipate. Concluzia intalnirii de taina, rezumata de purtatorul de cuvant prezidential Corina Cretu, a fost ca pesedintele '"a ramas cu impresia" ca l-a convins pe primul ministru ca anticipatele "nu sunt o prioritate pentru Romania". Pana la inchiderea editiei, Adrian Nastase nu confirmase aceasta "impresie".
"Domnul presedinte a ramas cu impresia ca acesta este si punctul de vedere al premierului" dupa ce, in prealabil, i-ar fi reamintit sefului Executivului de problemele reale ale Romaniei: coruptie, saracie, reforma in economie si administratie toate aceste fiind reflectate in raportul de tara  Al Comisiei Europene pe anul 2002, care le trateaza ca atare.
"Reforma poate fi demarata inclusiv printr-o remaniere guvernamentala semnificativa, care sa duca la restrangerea aparatului central, la imbunatatirea structurilor administratiei, la optimizarea circuitelor, simplificarea procedurilor si reducerea birocratiei", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui.
Problemele remanierii guvernamentale nu au fost, insa, discutate in detaliu, urmand ca aceste aspecte sa fie analizate, probabil, in intalnirea pe care seful statului o va avea cu liderii PSD in luna ianuarie, a aratat Cretu.
Ca partid de guvernamant, PSD trebuie sa-si concentreze "gandirea strategica" si actiunea politica pe aceste prioritati ale momentului, spune Corina Cretu, rezumand pozitia presedintelui.
Lupta impotriva coruptiei cere o pozitie ofensiva din partea tuturor institutiilor statului. Prioritatile in domeniul economic sunt: pastrarea conditiilor necesare unei cresteri economice sustinute si stabile, pe fondul mentinerii echilibrelor macroeconomice, scaderii inflatiei, a dobanzilor si somajului. Saracia ramane si in continuare principalul motiv de ingrijorare in plan social, iar combaterea acesteia trebuie sa reprezinte o prioritate. In plan politic, finalizarea discutiilor referitoare la modificarea Constitutiei ramane o urgenta.
Iara argumentele cu care, potrivit Corinei Cretu, presedintele crede ca l-a convins pe Nastase.
Infruntarea este, insa, departe de a-i fi epuizat pe protagonisti. Discutiile cu presedintele vor fi reluate in ianuarie, probabil cu noi argumente. Maine, in Parlament, unde va tine un discurs la doi ani de la preluarea mandatului, este de asteptat ca presedintele sa-si reitereze opozitia fata aceasta ideea sefului PSD.



Geoana: Pentru anticipate, toata lumea trebuie sa fie de acord
Subiectul anticipatelor a fost abordat, ieri, si in conferinta de presa a PSD. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, care si-a dezbracat, pentru o ora, haina de sef al diplomatiei imbracand-o pe cea de secretar executiv al partidului de guvernamant, a declarat ca pentru organizarea de alegeri anticipate este nevoie ca toata lumea sa fie de acord.
"Exista un drum critic optim, el va fi omologat intr-o discutie cu principalii actori politici. Este nevoie sa cadem de acord cu totii ca este un lucru necesar. Daca acest drum critic optim nu poate fi atins ca nu exista sprijin, atunci trebuie sa gasim alte solutii", a el.
Personal, el s-a declarat in favoarea alegerilor anticipate, daca acest proces se va consuma pe o perioada scurta de timp .
"Daca nu poate fi facut si daca ar dura o perioada indelungata, va trebui sa ne gandim care sunt costurile. Este o decizie politica care trebuie sa o ia principalii actori politici", a adaugat Geoana.



UDMR spune raspicat: Nu
Dupa ce vreme de mai multe luni a adoptat o pozitie ambigua fata de acest subiect, UDMR, aliat esential PSD in guvernarea minoritara, a exprimat o pozitie care ar putea cantari mult in luarea unei decizii finale: tema alegerilor anticipate si, in consecinta, nici modificarea constitutionala referitoare la o procedura mai facila de dizolvare a Parlamentului, nu este oportuna, a declarat deputatul UDMR Varga Attila si secretar al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.
El a precizat ca UDMR  nu a avut intre amendamentele sale o propunere referitoare la dizolvarea Parlamentului, mai ales pentru ca "nu considera utila" modificarea Constitutiei dupa oportunitati sau "date incerte, imprecise sau de moment" si atat timp cat apreciaza revizuirea Constitutiei ca o problema serioasa.



PNL , "socat"  de "obsesia" lui Nastase
Liberalii, si-au intarit, ieri, opozitia fata de alegerile anticipate declarandu-se "socati" de "obsesia" premierului Adrian Nastase pentru organizarea lor.
Vicepresedintele PNL Paul Pacuraru, a opinat, ca alegerile anticipate reprezinta dorinta "unui grup restrans, din jurul lui Adrian Nastase si nu a intregului PSD".
"Din discutiile pe care le-am avut in ultima vreme cu parlamentarii majoritatii, am constatat ca acestora nici nu le trece prin cap sa sustina organizarea de alegeri anticipate in 2003", a precizat Pacuraru.