Politică

Iliescu, "parintele" Comisiei Holocaustului

23.10.2003, 00:00 12



Presedintele Ion Iliescu a anuntat, ieri, la Palatul Cotroceni, infiintarea Comisiei internationale pentru studierea consecintelor Holocaustului in Romania, al carei presedinte va fi Elie Wiesel.



Un comunicat al Ambasadei Israelului la Bucures precizeaza ca misiunea Comisiei este aceea de "stabilire a faptelor in ceea ce priveste omorarea sistematica a evreilor din Romania, in timpul Holocaustului si de a face cunoscute rezultatele cercetarii atat in Romania, cat si in strainatate".



"Un alt obiectiv al Comisiei va fi acela de analizare a tendintei actuale de negare a Holocaustului in Romania si de recomandare a modalitatilor de combatere a acesteia", precizeaza documentul.



Referitor la infiintarea comisiei, presedintele Yad Vashem, Avner Shalev, a declarat: "Felicit pe presedintele Romaniei pentru curajoasa decizie de a determina Romania sa-si confrunte trecutul. Acesta este un pas vital in dezvoltarea procesului unei tari cu o societate democratica, cat si un pas pozitiv in consolidarea relatiilor dintre comunitatea evreiasca originara din Romania, din Israel si din intreaga lume, si Romania".



Ambasada Israelului sustine ca Guvernul roman si-a asumat responsabilitatea de a adopta rezultatele cercetarii comisiei si de a le difuza.



Guvernul le va publica in limbile romana si engleza; va informa publicul prin intermediul mass-media, va sustine conferinte pentru diverse grupuri si factori de decizie; va crea un web-site in care materialele vor fi puse la dispozitie in limbile romana si engleza; va difuza informatiile despre Holocaust in cadrul sistemului educational din Romania, prin intermediul programelor educationale, se arata in comunicat.



Comisia pentru studierea consecintelor Holocaustului in Romania include un grup de lucru format din istorici de prestigiu, cat si din persoane publice din Romania, Israel, SUA, Germania si Franta. Printre membrii comisiei se numara si dr. Jean Ancel, autorul unui studiu asupra Holocaustului in Romania si a Pogromului de la Iasi. Mediafax