Politică

Iliescu si Nastase, impreuna, de astazi pana duminica

17.01.2003, 00:00 17

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase vor avea mai multe intalniri, la sfarsitul acestei saptamani, una la Bucuresti si altele pe teren neutru, la Cluj, asteptate cu interes avand in vedere concluziile divergente ale ultimelor discutii dintre cei doi lideri.
Astazi de dimineata seful statului se va intalni la Cotroceni cu o delegatie a PSD condusa de premier. Discutia va fi axata pe tema remanierii guvernamentale si a modalitatilor de eficientizare a activitatii Executivului; dar asta  numai daca anuntul facut in urma cu o saptamana de Iliescu mai sta in picioare.
Incertitudinea asupra actualitatii acestei teme este indusa de rezerva cu care PSD si premierul au primit ideea presedintelui Iliescu privind remanierea Guvernului.
Dupa anuntul sefului statului, primul ministru a apreciat ca subiectul remanierii este unul "artificial". Ulterior, ministrii PSD reuniti la Snagov  la o discutie "fara cravata", au dat de inteles ca daca va fi remaniere, va fi vorba de o remaniere "mica", care sa priveasca doar secretarii de stat si directorii din ministere.
Ultimul cuvant al premierului pe aceasta tema, spus luni, a fost ca o remaniere nu va aduce nici un castig. Subiectul a fost lasat de o parte cateva zile, timp in care presedintele Iliescu a fost plecat intr-un turneu african.
Dupa acest schimb de replici se pune intrebarea, ca si in cazul subiectului alegerilor anticipate, cine pe cine va convinge? Un raspuns ar putea veni astazi.
Dupa discutia de la Cotroceni, Iliescu si Nastase vor sta fata in fata si sambata si duminica, dar pe teren neutru, la Cluj.
Presedintele Iliescu se va deplasa cu trenul prezindential, in timp ce premierul Adrian Nastase va merge cu avionul, urmand sa plece apoi la Roma, la reuniunea Consiliului Internationalei Socialiste.
Cei doi lideri politici participa la Cluj la o serie de manifestari organizate de Prefectura Cluj, precum si la o intalnire cu prefectii, subprefectii si presedintii consiliilor judetene din Transilvania. Dupa doua zile de intalniri cu alesii locali si participari la conferinte si seminarii, Iliescu si Nastase vor asista la un spectacol la Opera Romana din Clu-Napoca.
Alaturi de Iliescu si Nastase, la manifestari vor mai participa ministrul de Interne, Ioan Rus, Ministrul Informatiilor Publice, Vasile Dancu, negociatorul sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca si secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu.