Politică

Miron Cozma nu va rata sansa oferita de Ion Iliescu

22.07.2003, 00:00 18

La cateva zile dupa ce seful statului s-a exprimat asupra posibilitatii revizuirii cazului Miron Cozma, liderul minerilor, aflat in penitenciar si avocatul sau, senator PRM de Cluj, Viorel Dumitrescu au avut o convorbire telefonica si au decis sa nu piarda aceasta sansa. "Am aceasta convingere. Sperca de aceasta data vom avea succes" a declarat ieri Viorel Dumitrescu.
Ce veti face, acum dupa ce seful statului a declarat ca pedeapsa in cazul Cozma este "exagerata"?
- Noi vom insista si pe recursul in anulare si pe gratiere. Una nu o exclude pe cealalta. Eu sper totusi ca se va pronunta recursul in anulare. Asta inseamna de fapt rejudecarea procesului.
Inteleg ca clientul dvs. se considera nevinovat, detinut politic...
-Se considera detinut politic pentru ca in acest proces, care s-a judecat in 1999, condamnarea Curtii Supreme de Justitie s-a facut sub presiuni politice. Daca ati citit cartea lui Radu Vasile, mi se pare la pagina 69, se spune acolo ca Emil Constantinescu nu a fost strain de judecarea si condamnarea lui Cozma.
Spuneti clar ca fostul presedinte ar fi influentat aceasta decizie juridica?
- Ca avocat eu nu-mi permit sa emit ipoteze. Dar, in acest proces au aparut ca martori ai apararii Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Ion Solcanu, Adrian Paunescu, Petre Roman si acestia au spus ca mineriada din 1991 (pentru care Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani, pentru infractiunea de subminare a autoritatii statului-n.n.) nu a avut revendicari politice ci sociale. Este de neconceput deci sa fie condamnati doi oameni, Miron Cozma si col (r) Silviu Popescu pentru subminarea puterii de stat in 1991. Doi oameni nu pot rasturna puterea de stat.
Acum ce veti face? Luati in calcul o reformulare a cererii de gratiere?
- Noi am apreciat gestul presedintelui Ion Iliescu. Desi gratierea inseamna pe de o parte, iertarea de restul de pedeapsa ce-i drept, dar si mentinerea unor consecinte juridice: interdictia de a fi ales sau de a alege, de a intra in Petrosani sau in Bucuresti. Ori interzicerea functioneaza pe o perioada de 5 ani, din momentul gratierii. De fapt si presedintele Ion Iliescu a lasat sa se inteleaga ca problema se va rezolva radical prin recurs in anulare. Noi in cateva zile vom transa aceasta problema.
Ati vorbit cu Miron Cozma?
- Am vorbit cu el la telefon. Nu am discutat problema asa. Am stabilit sa merg la penitenciar. Maine sau poimaine voi avea raspunsul lui clar.
Deocamdata nu puteti spune ce cale veti alege: recursul  in anulare sau gratierea?
Deocamdata nu am primit raspuns la memoriile depuse la Parchetul General, la ministrul Justitiei Rodica Stanoiu privind recursul in anulare. In paralel intentionam sa depunem si o cerere de gratiere. Nu putem sa nu apreciem ceea ce a sugerat presedintele Ion Iliescu, anume ca ar fi posibila o gratiere. Nu exclud nici o posibilitate. Sper ca de aceasta data sa avem succes. De fapt, am aceasta convingere. Au trecut sase ani, se implinesc pe 17 august, de cand Cozma este in inchisoare. Deja este prea mult pentru ceva ce nu a facut. oana.iurascu@zf.ro