Politică

PD are fantezii legate de suspendarea lui Ion Iliescu

25.08.2003, 00:00 20

PD se gandeste sa declanseze procedura de suspendare din functie a presedintelui roman Ion Iliescu pentru contestarea Holocaustului, a anuntat ieri vicepresedintele democrat Emil Boc. Intentia PD, ce-i drept o stire buna pentru o zi de duminica, nu are sanse sa depaseasca acest stadiu: democratii reprezinta in Parlament 7%, iar pentru o actiune politica de o asemenea anvergura ar avea nevoie de acordul majoritatii parlamentarilor. In plus, nici in PD lucrurile nu sunt lamurite. Propunerea nici nu a fost inca supusa discutiei interne. Intentiile de acest fel nu au avut niciodata succes in politica romaneasca. In urma cu cativa ani si PRM a anuntat ca va declansa actiunea de suspendare din functie a presedintelui Emil Constantinescu. Insa, nici un partid politic, aflat in opozitie la vremea respectiva, nu a sustinut ideea fantezista.
Argumentul lui Emil Boc pentru inceperea procedurii de suspendare  din functie a sefului statului este incalcarea  Ordonantei nr. 31/2002 privind interzicerea simbolurilor fasciste si antisemite.  "Propunerea va avea ca baza  concluziile dezbaterilor noastre referitoare la regimul Ion Iliescu. Potrivit articolului 6 al Ordonantei nr. 31/ 2002, cu privire la interzicerea simbolurilor fasciste si antisemite, contestarea sau negarea in public a Holocaustului sau a efectelor acestuia se sanctioneaza cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi. Din punct de vedere juridic, presedintele Ion Iliescu a incalcat aceste prevederi in interviul acordat cotidianului israelian «Haaretz» si a negat existenta Holocaustului", a declarat deputatul Emil Boc, citat de Mediafax.
Vicepresedintele PD a declarat ca, practic, in acel moment, a incalcat o prevedere legala si ca impotriva presedintelui se poate declansa procedura suspendarii din functie, conform articolului 95 din Constitutia Romaniei, la cererea unei treimi din numarul parlamentarilor.
"Parlamentul are posibilitatea sa-l suspende cu jumatate plus unu din numarul de voturi. Nimeni nu este mai presus de lege. Noi am constatat o incalcare flagranta a unui text legal pe care presedintele era obligat, ca si orice cetatean, sa-l respecte", a subliniat Emil Boc.
Emil Boc a participat, ieri, la Cluj-Napoca o dezbatere organizata de filiala judeteana a PD cu titlul "Adevarul despre regimul Ion Iliescu", la care au participat membri PD din judetele Maramures, Satu-Mare, Salaj si Bistrita Nasaud.
In urma cu o luna, interviul acordat cotidianului israelian Haaretz de presedintele Iliescu a stirnit un conflict diplomatic intre Romania si Israel, ulterior seful statului aratindu-se surprins de reactiile vehemente ale oficialilor israelieni. "Holocaustul nu a afectat numai populatia evreiasca din Europa. Multi altii, inclusiv polonezi, au murit in acelasi fel", declara, in luna iulie, Ion Iliescu. "In Romania perioadei naziste, evreii si comunisti erau tratati la fel. Tatal meu a fost activist comunist si a fost trimis intr-un lagar. A murit la virsta de 44 de ani, la mai putin de un an dupa ce s-a intors", mai afirma presedintele.