Politică

Potrivit unui sondaj IMAS, Geoana ii devanseaza pe Iliescu si Nastase

21.08.2003, 00:00 19

Dupa o saptamana in care PSD si CURS au avut un acid schimb de replici - provocat de ultimul sondaj al acestui institut, care semnala o scadere usoara a PSD - partidul de guvernamant a publicat ieri un alt sondaj de opinie, realizat de IMAS, in care este creditat cu 47%.
Ceea ce inseamna 5% mai mult decat este cotat PSD in barometrul CURS. Desi sondajul IMAS a fost trimis ieri mass-media de catre Biroul de presa al PSD, el nu a fost facut la comanda acestui partid, ci este barometrul lunar al IMAS la care si partidul de guvernamant este abonat. De remarcat este ca sondajul IMAS a fost facut in perioada 1-7 august, aceeasi perioada in care a fost realizat si cel al CURS.



PNL creste usor, PD scade
PSD conduce in optiunile de vot ale electoratului cu 47%, potrivit sondajului de opinie realizat de IMAS. PNL, aflat pe locul doi cu 19,6%, se afla pe un trend de crestere. PRM "stationeaza" cu 16,3%, iar PD, cu 9,4% continua sa scada usor, comparativ cu barometrele de opinie date publicitatii anterior. Potrivit IMAS, UDMR este cotat cu 5% in ceea ce priveste optiunile de vot, ceea ce ar insemna ca ar trece "la mustata" pragul parlamentar. PUR este creditat cu 1,3% iar PNtCD, fostul partid de guvernamant, cu 0,9%, ambele partide situandu-se sub marja de eroare. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 1-7august, la comanda PSD, pe un esantion de 1253 de persoane. Marja de eroare este de 2,9%. Sondajul nu precizeaza procentul nehotaratilor si al celor care nu ar vota.



Mona Musca intra in top
Mircea Geoana este personalitatea politica in care romanii au cea mai mare incredere, 45,2%, potrivit sondajului IMAS. Ministrul de externe ii devanseaza pe premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu. Cei doi lideri politici sunt la distanta de o zecimala: Ion Iliescu se bucura de increderea a 41,8% din electorat, Adrian Nastase de 41,7%. Din partea opozitiei, presedintele PNL Theodor Stolojan este personalitatea cea mai bine plasata. El este creditat de increderea a 38,7%, urmat de Traian Basescu cu 35,8%. Surpriza o constituie vicepresedintele PNL Mona Musca, care se bucura de increderea a 26,7% dintre subiectii sondajului. In topul increderii personalitatilor publice din opozitie, Mona Musca se plaseaza pe al treilea loc. Urmeaza presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 22,3%, Ioan Mircea Pascu, 13,4%.



Parlamentul, in coada clasamentului
Nici in ceea ce priveste increderea in institutiile publice, sondajul IMAS nu aduce schimbari spectaculoase. Biserica ramane institutia in care romanii au cea mai mare incredere, 91,9%, urmata de armata, 76%, mass-media, 66,5%, Presedintie, 46,6%, SRI, 43,2%. Politia si primaria se bucura de increderea a 43,6%, respectiv 43%, dintre cei chestionati. Merita remarcat faptul ca justitia se bucura de increderea a 35,6%, mai multa decat Guvernul, 31,4%. Pe ultimele locuri in topul increderii publice se claseaza Parlamentul, 25,2% si ONG-urile, 26,8%. Comparand performanta actualului Guvern cu cel anterior, 43% dintre cei chestionati considera ca este la fel, 29,8% mai buna, 23,5% mai rea.



Economia bate pasul pe loc
Romanii nu vad o imbunatatire substantiala a situatiei economice, comparativ cu anul trecut: 37,5% considera ca este la fel, o treime - 31,9%- ceva mai proasta, 12,8% mult mai proasta. Doar 16,4% dinte cei chestionati cred ca situatia economica este ceva mai buna si numai 0,9% mult mai buna. In aceste conditii, aproape jumatate dintre subiecti, 45,5%, spun ca nu sunt prea multumiti de situatia economica a Romaniei, 23,3% sunt foarte nemultumiti, 21,8%, nici multumiti, nici nemultumiti. Doar 8% se declara multumiti de situatia economica si numai 0,1%, foarte multumiti.



Romanii, mai degraba pesimisti
Cat priveste directia in care se indreapta Romania si aici parerile sunt impartite: 37,2% cred ca tara merge intr-o directie gresita, 30,6%, intr-o directie buna si 28,8% considera ca nu merge nicaieri. Nici in privinta evolutiei nivelului de trai, anul viitor, romanii nu debordeaza de optimism. Aproape jumatate, 43%, sunt de parere ca nivelul de trai va ramane la fel si peste un an, un sfert, 25,1%, cred ca se va inrautati, 4%, ca se va inrautati foarte mult. Optimistii sunt in proportie mai mica: 19,7% spun ca anul viitor vor trai mai bine si doar 0,2%, mult mai bine.
mirela.luca@zf.ro