Politică

Prin discursul in Parlament, Iliescu a adancit prapastia fata de Nastase

20.12.2002, 00:00 31

Dupa 13 ani de politica post-revolutionara, Ion Iliescu s-a prezentat ieri, in fata parlamentarilor, ministrilor si consilierilor prezidentiali, cu un discurs politic si o atitudine complet diferite fata de interventiile anterioare. Presedintele a renuntat - in timpul prezentarii bilantului la doi ani de la alegerea sa ca sef al statului - la discursul diplomatic in favoarea mesajului direct. Limba de lemn, sintagmele goale de continut au disparut ieri in mare masura din discursul lui Iliescu. Seful statului a fost, totodata socant de explicit si direct, inclusiv in momentele in care a facut referiri critice la adresa Guvernului. Si, o data cu tonul ferm a renuntat si la zambet.
"Mesajul meu este sa rupem cat mai degraba acest lant al birocratiei, cu efecte negative asupra economiei si asupra relatiilor sociale", declara Iliescu.
"Trebuie sa spargem acest capitalism de cumetrie care s-a format in Romania, unde un grup de indivizi interesati paraziteaza finantele statului, nationalizand pierderile lor si retinand profitul", adauga presedintele. Aceste declaratii sunt doar doua exemple, insa acestea ar putea continua.
Ion Iliescu a renuntat, ieri, la festivisme in favoarea abordarii unor teme de actualitate. Desi festivitatea de ieri, organizata in Parlament a coincis cu comemorarea Revolutiei din 1989, primul presedinte post-revolutionar a avut un mesaj scurt si la obiect legat de acest eveniment. Seful statului a vorbit mai mult despre "lantul sufocant al birocratiei", "terapia soc impotriva coruptiei", "depolitizarea aparatului administrativ", crestere economica si inflatie.
Mai mult, desi discursul a avut 27 de pagini, nici una dintre fraze nu a parut lipsita de rost in economia textului. Enunturile goale par de domeniul trecutului in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu.

Detasarea de partidul lui Nastase
In plus, detasarea de PSD, evidenta in ultima perioada, a fost ieri confirmata. Intreaga pledoarie anti-coruptie pare sa fi vizat in primul rand partidul de guvernamant, a carui imagine de partid al baronilor locali este deja de notorietate. Presedintele Iliescu pare sa se fi detasat, ieri si de celelate institutii politice, Parlament, Guvern, el comportandu-se ca un presedinte cu puteri executive.
Iliescu a facut o analiza economica si a venit cu proiectii pentru urmatorii doi ani. De asemenea, in momentul in care facea referire la combaterea birocratiei, Iliescu spunea: "Am in vedere o rationalizare, o reducere a aparatului administrativ".
Ion Iliescu a dorit sa se identifice, ieri, cu mediatorul clasei politice. El a invitat "toate fortele politice responsabile" sa incheie un pact de intelegere si actiune solidara in sprijinul aderarii la UE. In acest scop, Iliescu a propus, o discutie in ianuarie, pentru concretizarea acestui pact. In plus, registrul temelor abordate, politica, economie, domeniul social, administratie, agricultura, etc., dovedeste faptul ca Iliescu  s-a adresat tuturor segmentelor sociale, asumandu-si rolul de "presedinte al tuturor romanilor". 
Temele abordate in discursul prezentat in Parlament, au fost alese de presedinte prin prisma prioritatilor vazute de el. Ca atare, tema alegerilor anticipate, considerata "marginala" de catre seful statului a fost abordata tangential si indirect. Singura referire facuta de Iliescu a fost ca in plan politic, va trebui "stabilitate pe termen lung".
Dupa prezentarea mesajului, Iliescu a recomandat ziaristilor "sa reflecteze" la discursul sau, care poate fi considerat un ghid.

Simplificarea mediului legislativ in economie
In plan economic, presedintele Iliescu considera ca prioritatea este adaptarea reformelor, care sa aiba ca obiectiv crearea unei economii functionale de piata, conditie de baza a integrarii in UE. Acest lucru implica, potrivit sefului statului, stabilizarea, simplificarea si respectarea cadrului legislativ ii domeniul economic, crearea unui climat investitional atractiv.
Presedintele  a afirmat ca, in limita atributiilor sale constitutionale, a sustinut toate acele politici economice si sociale care au ca obiectiv dezvoltarea durabila, cresterea economica sustinuta, pastrarea echilibrelor macroeconomice, scaderea inflatiei si a somajului, stabilitatea monedei nationale, combaterea saraciei, relansarea investitiilor, stimularea consumului intern si a exportului.
Ion Iliescu a apreciat ca prin "efortul meritoriu al Guvernului", ca urmare a unei bune ierarhizari a prioritatilor, dar si datorita mai atentei urmariri a deciziilor adoptate, in economie au aparut si s-au dezvoltat in ultimii doi ani o serie de evolutii pozitive: cresterea PIB, scaderea deficitelor bugetare si de cont curent, atingerea unui nivel record al rezervelor valutare (7 miliarde de dolari), incetinirea procesului de depreciere a monedei nationale, scaderea somajului, cresterea numarului locurilor de munca si relansarea activitatii IMM-urilor.
"Consider ca sensibila scadere a inflatiei, urmata de scaderea dobanzilor, este cea mai buna veste economica din intreaga perioada post-decembrista", a declarat seful statului.

Esec: retrocedarea proprietatilor
Unul dintre esecurile recunoscute de Iliescu este nerezolvarea problemei retrocedarii proprietatilor abuziv confiscate.
"Nu este nicicum vorba de lipsa vointei politice", considera presedintele, precizand ca Parlamentul a adoptat o serie de acte normative in acest sens.
"Este limpede ca nu putem indrepta nedreptatile trecutului prin alte nedreptati" apreciaza seful statului, referindu-se atat la fostii proprietari cat si la chiriasi.
Potrivit lui Iliescu, cererile de despagubiri venite din partea fostilor proprietari se ridica, valoric, la 15% din PIB, "ceea ce este practic de nesustinut".

Strategie pentru dezvoltare durabila
In plan politic, prioritara este perfectionarea institutiilor statului si mecanismelor bunei guvernari, considera presedintele. In urmatorii doi ani, Iliescu si-a propus sa-i consacre unui proiect de Strategie pentru dezvoltarea durabila a Romaniei. Acest proiect este menit dezvoltarii durabile si consolidarii pozitiei Romaniei in structurile europene si euroatlantice. Iar, o conditiei esentiala a reusitei sale va trebui sa fie "stabilitatea pe termen lung".

Model social modern
In plan social, presedintele a apreciat principala "sfidare" careia autoritatile trebuie sa-i faca fata ramane saracia si, legata de ea, degradarea volumului si calitatii prestatiilor sociale exercitate prin intermediul serviciilor publice de educatie, sanatate, protectie sociala, transporturi si telecomunicatii. "Nu putem transforma in marfa educatia, sanatatea, siguranta vietii si a bunurilor cetatenilor!", a subliniat seful statului.
Ion Iliescu a afirmat ca trebuie sa devina o prioritate elaborarea, pentru prima data in istoria Romaniei, a unui model social modern, in care sa-si gaseasca raspunsuri realiste probleme importante, care privesc serviciile publice, asigurarile sociale, sistemul de pensii, venitul minim garantat si salariul minim, rolul sindicatelor, al patronatelor si al Consiliului Economic si Social.

Excesul de ordonante, semn al birocratiei
Ceea ce genereaza mari probleme, intarzieri, nemultumiri si pagube economice este proliferarea unei birocratii sufocante, a aratat presedintele.
"Excesul de ordonante de urgenta, norme metodologice de aplicare, instructiuni si ordine ale ministrilor deschide calea catre decizii discretionare din partea organelor de control, cu interpretari aleatorii si fluide, adesea in favoarea unor interese personale sau de grup", a declarat presedintele. Un al motiv al birocratiei excesive il constituie, potrivit sefului statului, suprapunerile institutionale si de competente intre diferitele structuri, inclusiv intre Garda Financiara si Politia Economica. Si, in consecinta, multiplicarea centrelor de autoriatate obliga agentii economici la un numar exagerat de situatii si rapoarte, care si controale paralele suprapuse. "Mesajul meu este sa rupem cat mai repede acest lant al birocratiei", a conchis Iliescu.