Politică

PSD il lasa pe Iliescu singur cu Miron Cozma

23.07.2003, 00:00 15

PSD a adoptat ieri o pozitie de neutralitate in ceea ce priveste cererea de gratiere a lui Miron Cozma, pe care avocatul sau - senatorul PRM de Cluj Viorel Dumitrescu - a anuntat ca o va depune la Presedintie in perioada urmatoare.
PSD surprinde neimbratisand pozitia lui Ion Iliescu - seful statului a fost cel care a redeschis discutia despre gratierea lui Cozma - mai ales dupa ce in ultima perioada PSD s-a coordonat cu opiniile de la Cotroceni.



Nu este problema PSD
"Nu suntem nici impotriva, nici pentru gratiere. Aceasta nu este prerogativa PSD. Nu liderii PSD se ocupa de gratiere. Aceasta este o prerogativa a presedintelui", a spus ieri Dan Matei Agathon, secretar general al PSD. Potrivit lui Dan Matei Agathon, "gratierea sau nongratierea" liderului minerilor din Valea Jiului nu este "pe agenda de prioritati" a partidului de guvernamant: "Nu este problema PSD. Nu vom discuta cu domnul presedinte Iliescu despre gratierea lui Miron Cozma chiar daca se va face la Presedintie o cerere de gratiere". Desi secretarul general al partidului de guvernamant a recunoscut ca subiectul gratierii lui Miron Cozma are o componenta politica, el a fost extrem de precaut in declaratii si a sustinut constant pozitia de neimplicare a PSD in acest caz. Dupa mai multe intrebari, Agathon a spus ca nici dupa ce va fi depusa o cererea de gratiere, PSD nu va formula nici un punct de vedere: "Noi nu urmarim posta la Cotroceni. Nu fug de intrebare, dar deocamdata nu s-a facut nici o cerere de gratiere, presedintele Iliescu este in concediu, apoi, cererea trebuie analizata de catre departamentele de specialitate ale Presedintiei pentru ca este apanajul exclusiv al presedintelui".
Secretarul general al PSD a refuzat sa comenteze si daca pedeapsa - 18 ani de inchisoare - data fostului lider al minerilor din Valea Jiului este prea mare: "Nu sunt judecator la Curtea Suprema de Justitie. Nu-i problema mea daca 18 ani de inchisoare sunt multi sau putini. Eu nu comentez o hotarare irevocabila luata de instanta". Dan Matei Agathon  precum si ministrul Ilie Sarbu, au refuzat, in calitate de lideri PSD, sa spuna parerea personala despre gratierea lui Cozma. "Punctul meu de vedere coincide cu al partidului", a spus Dan Matei Agathon. "Si al meu cu al domnului Agathon", a adaugat Ilie Sarbu.



Iliescu, sustinut doar de Mischie
Discutia privind gratierea lui Cozma a fost deschisa de presedintele Iliescu, saptamana trecuta, cand a spus ca sentinta pronuntata impotriva fostului lider al minerilor este "exagerata". In acest context, Iliescu nu a exclus o eventuala gratiere a  lui Cozma dar asteapta sa vada daca argumentele unei astfel de cereri vor fi intemeiate. Opinia presedintelui Iliescu a fost sustinuta de conservatorii din PSD - senatorii Adrian Paunescu si Ion Predescu - precum si de presedintele filialei Gorj Nicolae Mischie. Senatorul Ion Predescu, jurist, spunea ca initiativa sefului statului este buna si de actualitate, mai ales ca pedeapsa a fost data de fostul regim "in conditii vindicative".
Ieri, Nicolae Mischie, presedintele filialei PSD Gorj a spus ca ar fi binevenita  gratierea lui Miron Cozma de catre presedintele Iliescu. Liderul local de la Gorj este de parere ca Miron Cozma nu ar trebui sa faca 18 ani de inchisoare, pedeapsa fiind prea mare in raport cu faptele de care este acuzat. "In timp ce unii fura combinate si nu fac o zi de puscarie, Cozma trebuie sa stea 18 ani dupa gratii si, pentru ce?", a declarat Mischie, citat de Mediafax.



Cozma ii cere lui Iliescu sa-l gratieze
Miron Cozma si-a semnat ieri cererea de gratiere, care va fi depusa astazi la Cotroceni. Potrivit avocatului sau, Miron Cozma arata, in cererea adresata presedintelui Ion Iliescu, ca a executat deja sase ani din pedeapsa de 18 ani, pe care o apreciaza prea mare, mai ales ca factorul politic a fost decisiv in desfasurarea evenimentelor din 1991. Intrebat daca semnarea cererii de gratiere presupune recunoasterea, de catre Miron Cozma, a faptelor pentru care a fost condamnat, avocatul a raspuns: "Nici da, nici ba." Totodata, avocatul Dumitrescu insista ca Parchetul Curtii Supreme de Justitie (PCSJ) sa-i trimita un raspuns la memoriile depuse pina acum pentru promovarea unui recurs in anulare.



Ortacii pun conditii
Liderul Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), Vasile Savu, a spus ieri ca intoarcerea lui  Cozma la sindicat  ar depinde de modul in care se face gratierea: "Depinde daca i se pastreaza cazierul sau nu. Sa nu uitam prevederile Legii sindicatelor, care spune ca o persoana care are cazier nu poate avea functii in organizatiile sindicale", a declarat Vasile Savu, citat de Mediafax. In ce priveste atitudinea ortacilor din Valea Jiului cu privire la o eventuala gratiere a lui Miron Cozma, Savu a afirmat: "Oamenii nu au reactionat in nici un fel. Asteapta si atit". mirela.luca@zf.ro