Politică

Roman: Iliescu a fost acuzat pe nedrept

07.03.2003, 00:00 16

Fostul presedinte al PD Petre Roman acordat, ieri, o un interviu agentiei Mediafax, din care publicam fragmente.

Reporter:  In ultimele zile, circula tot mai insistent zvonul, ca veti trece la PSD, impreuna cu un important grup din PD si ca ati avut deja negocieri?
Petre Roman: Sub nici o forma nici nu a fost vorba de asa ceva. Nu exista nici un element pentru aceasta chestiune, dar face parte dintr-o campanie de intoxicare care acum a capatat si o forma publica, pe care am vazut-o ieri, aceea a unui asa-zis grup care se ocupa de unificarea social-democrata. Mi se pare acest tip de minciuna demn de o cauza bolsevica si nicidecum social-democrata. Pentru ca intentia este clara: aceea de a absorbi Partidul Democrat, de a-l face sa dispara. (...)
Rep: Bogdan Niculescu Duvaz, care are o vechime de peste zece ani in PD, spunea acum cateva zile ca are dubii ca Partidul Democrat este social-democrat si dadea drept cert faptul ca PSD va ramane singurul partid social-democrat.
P.R.: In spatele acestor cuvinte cu caracter doctrinar, repet, se afla actiuni foarte urate de represiune si de destramare democratica. Ce credibilitate are Duvaz - care pana mai ieri tuna si fulgera impotriva PSD-ului, pana mai ieri povestea despre faptul ca PSD este un partid inca nereformat, un partid mai degraba bolsevic - si care astazi este varf de lance impotriva partidului care l-a lansat, care l-a facut ministru, care i-a dat o cariera politica atatia ani? E un aspect de politica damboviteana, trebuie sa spun cu tristete, care nu se regaseste in politica occidentala. (...)
Rep.: Ramaneti un membru de nadejde al PD?
P.R.: Eu raman al Partidului Democrat, ca fondator al Partidului Democrat si ca platforma de opozitie.
Rep.: Iliescu era depasit de reforma in 1991?
P.R.: El era foarte acuzat, sa ne aducem aminte, era foarte acuzat pe nedrept ca, de fapt, nu este altceva decat un comunist KGB-ist. Ori lucrul acesta era absolut nedrept si se vede foarte bine astazi ca acelasi om are un credit democratic mai mare decat multi.
Rep.:Va mai amintiti ca, referindu-se la dumneavoastra, vorbea de aroganta si ciocoism? Leit-motivul arogantei si al ciocoismului revin si in aprecierile lui fata de actualul prim-ministru.
P.R.: As vrea sa reamintesc ca aceste acuzatii intr-o forma nu foarte agresiva au aparut la Iliescu fata de Roman dupa septembrie 1991 si mai ales in campania electorala. Pe cand acum avem de-a face cu o situatie in plin mandat.
Rep.: Credeti posibila reeditarea situatiei din 1991, care a dus la caderea guvernului?
P.R.: Eu cred, cunoscandu-l bine pe Ion Iliescu, mai ales pe plan uman - pentru ca impreuna am traversat momente dramatice care fac de fapt legatura dintre oameni - eu cred ca totdeauna va prevala la el grija pentru stabilitatea politica si pentru stabilitatea tarii. Prin urmare, in masura in care aroganta evidenta si ciocoismul evident din PSD vor fi tinute sub control, banuiesc ca Ion Iliescu va cauta sa scoata din acest guvern maximum de ce se poate.

"Liberalizarea preturilor, pripita" - Iliescu
Presedintele Ion Iliescu a apreciat, ieri, ca liberalizrea preturilor in Romania imediat dupa Revolutie a fost o masura nu prea inteleapta, care a fost facuta "intr-o maniera pripita".
"Liberalizarea preturilor din 1990 - imi pare rau pentru Petre Roman - care a fost considerata o mare gaselnita, solutia terapiei de soc, reforma rapida, s-a dovedit o masura nu prea inteleapta, care s-a facut si de o maniera pripita", a afirmat Ion Iliescu, amintindu-si guvernarea primilor ani post revolutionari.