Politică

Salonic: Iliescu si Nastase asteapta un termen precis

20.06.2003, 00:00 16

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase pleaca, astazi, la summitul Uniunii Europene de la Salonic, organizat cu ocazia incheierii presedintiei elene a Uniunii si a lansarii oficiale a proiectului Constitutiei Europene.
Desi nu vor participa la dezbateri, de summitul de la Salonic se leaga multe din sperantele oficialilor romani. Administratia de la Bucuresti ar dori ca documentul final al summitului sa prevada ferm ca Romania va fi integrata in UE la 1 ianuarie 2007, lucru care ar linisti temerile ca orizontul pe care, deocamdata, Romania si l-a asumat unilateral, s-ar putea indeparta. Cei doi demnitari romani vor avea discutii cu demnitari europeni printre care Comisarul pentru extindere Gunter Verheugen.
Torpilata vreme de sase luni de criza irakiana, presedintia greaca a Uniunii Europene va incerca la Salonic, sa redea stralucire blazonului european. Reuniunea a inceput aseara si, vreme de trei zile, sefii de state si de guverne ai celor 15, carora li se vor alatura sefii celor 10 tari care vor adera la 1 mai 2004 (si, ca invitati Romania, Bulgaria si Turcia) au anuntat ca vor insista pentru stergerea neintelegerile dintre ei, si dintre Europa si SUA. Intalnirea va fi o ocazie pentru Valery Giscard D'Estaing, presedintele Conventiei Constitutionale  de a remite, oficial, "celor 15" proiectul Constitutiei europene, fruct a 15 luni de lucru in cadrul Conventiei. Fostul presedinte francez va trebui sa-i convinga pe sefii de state si de guverne sa nu-i "ciunteasca" textul, rezultat al unui compromis "nesperat" intre tarile mici si mai marii Europei. Nu va fi usor pentru ca Madridul, Varsovia si Viena au anuntat deja ca vor sa modifice "compromisul Giscard" - mai ales in punctele care privesc modul de impartire a functiilor si a atributiilor in Europa largita si care avantajeaza tarile mari.
La Salonic, europenii vor trebui sa gaseasca medicamentul potrivit potrivit pentru vindecarea relatiilor cu Statele Unite. Cu cateva zile inaintea summitului UE-SUA (25 iunie), liderii europeni vor  dezbate pentru prima data, oportunitatea adoptarii "unei strategii comune de securitate a UE", in cazul unei crize internationale. Problema recurgerii la forta nu va fi abordata decat cu prudenta, ca "o ultima optiune" - statele UE urmand sa reafirme rolul primordial al Natiunilor Unite, potrivit unor surse diplomatice. Aceste principii nu exclud "recurgerea la forta, in cazul in care este nevoie", dar ONU trebuie sa joace un rol central, spre deosebire de doctrina atacurilor preventive, implementata de Statele Unite in cazul Irakului, a declarat inaltul reprezentat al UE pentru politica externa, Javier Solana.
iulian.anghel@zf.ro