Politică

Tete-a-tete Iliescu-Nastase la Cotroceni

17.12.2002, 00:00 15

Adrian Nastase merge astazi la Palatul Cotroceni ca sa-i spuna clar presedintelui lliescu: Partidul sunt eu si partidul vrea alegeri anticipate in 2003.
 Este vorba despre o decizie fara precedent luata cu o zi inainte de Delegatia Permanenta a PSD, si anume ca doar Adrian Nastase sa reprezinte partidul la intalnirea de la Palatul Cotroceni, mesajul pentru Iliescu fiind ca toti liderii sunt de acord cu Nastase si cu alegerile anticipate.
Ion Iliescu va fi pus in situatia sa nu aiba alte puncte de vedere decat pe cel expus de Nastase, iar la "rezervele" sale privind alegerile anticipate nu va exista nici un ecou. Oricum, liderul spiritual al PSD, Ion Iliescu, gaseste din ce in ce mai putin ecou intr-un partid care vrea sa ramana cu orice pret la conducerea tarii.
Decizia Delegatiei Permanente mai inseamna ca nici unul dintre liderii PSD nu are ce sa-i spuna seful statului nici in privinta coruptiei si nici in ceea ce priveste situatia tarii dupa reuniunile la varf ale NATO si UE, decat ceea ce ii va transmite Nastase. Inainte de plecarea la summitul UE de la Copenhaga, presedintele Iliescu spunea ca lupta impotriva coruptiei este o tema mai importanta decat alegerile anticipate, pe care doreste sa o abordeze la intalnirea cu PSD. Acum va aborda aceasta tema doar cu liderul PSD.
Explicatia oficiala data ieri de secretarul general Cozmin Gusa este ca partidul are "foarte mare incredereca Adrian Nastase il va reprezenta cel mai bine". Potrivit lui Gusa, PSD doreste sa transeze subiectul alegerilor anticipate in luna ianuarie, inainte de inceputul sesiunii parlamentare, iar in acest sens dupa Anul nou va mai avea o intalnire cu seful statului pe aceasta tema.
Mersul lui Nastase de unul singur la Cotroceni lasa loc si altor speculatii: ca premierul si seful statului pot ajunge la un acord secret in privinta alegerilor anticipate si, dupa aceea, se va face o noua intalnire cu toata lumea cand se va spune decizia luata este sustinuta unanim.
O situatie similara s-a inregistrat inainte de alegerile din 1996, cand Ion Iliescu si Adrian Nastase au avut o discutie tete-a-tete despre rezervele sefului statului in privinta participarii alaturi de PDSR la alegeri. Atunci, presa si liderii partidului au facut cot la cot supozitii fata de cele convenite si nici pana in prezent nu se stie in ce conditii Iliescu a fost de acord sa supervizeze listele electorale ale partidului si sa sprijine PDSR in alegeri.
Mai mult decat atat, decizia PSD inseamna ca nu vrea sa cedeze nici un pas in fata argumentelor contra ale celorlalte partide parlamentare, crezand ca poate decide de unul singur in privinta algerilor anticipate. "Daca vor avea o opinie de respingere a acestor alegeri anticipate, nu avem ce sa discutam", spune Cozmin Gusa despre celelalte partide, singura concesie fiind facuta UDMR, care si-ar fi "nuantat" pozitia impotriva.
PSD nu vrea sa tina cont nici de parerea cetatenilor, un sondaj CURS din 5 decembrie aratand ca trei sferturi dintre romani considera ca viitoarele alegeri ar trebui sa fie organizate la termen, in 2004, si doar 15% sustin organizarea de alegeri anticipate in 2003. Explicatia oferita de partid a fost ca populatia nu poate sa aiba o "perceptie coerenta" asupra alegerilor anticipate decat in momentul in care ar fi luata decizia de declansare a acestora. "Poate ca electoratul nu doreste integrarea in UE; noi oricum ne vom prezenta cu un asemenea program, si anume sa pregatim tara in urmatorii trei-patru ani pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007", spune si Ion Solcanu.
"Depinde cine pe cine convinge", constata Iliescu la Copenhaga referidu-se la declansarea alegerilor anticipate, insa se pare ca raspunsul la aceasta dilema il poate da nu numai intalnirea Iliescu-Nastase, ci chiar electoratul.