Politică

Vladimir Voronin a vorbit in moldoveneste cu Ion Iliescu

04.08.2003, 00:00 57

Dupa ani de relatii reci intre Romania si Republica Moldova (care au culminat cu declararea atasatului militar roman de la Chisinau, persona non grata, in 2002) cei doi sefi de stat s-au intalnit vineri, la nodul energetic Stanca Costesti, pe Prut.
In ce limba ati vorbit la discutii, au fost intrebati Ion Iliescu si Vladimir Voronin, dupa incheierea intrevederii. "Eu am vorbit moldoveneste. Domnul Iliescu este un poliglot puternic, cunoaste limba moldoveneasca si el a vorbit in romana. Dar eu cunosc si limba romaneasca", a raspuns presedintele Republicii Moldova. La care Ion Iliescu a raspuns: "Eu cred ca am vorbit romaneste.(...) Deci avem o limba comuna in care ne intelegem fara dificultati". Intalnirea celor doi presedinti a fost asemenea raspunsurilor de mai sus: tensionata si rece. Ion Iliescu si Vladimir Voronin s-au intalnit vineri, la nodul hidroenergetic de la Stanca Costesti - o constructie impresionanta (o capacitate de 2 miliarde de metri cubi de apa a acumularii), rod al colaborarii sovietice intre cele doua tari, la care s-a lucrat vreme de 6 ani si care a fost inaugurata in urma cu 25 de ani. Presedintele Ion Iliescu a participat, in calitate de prim secretar al judetului Iasi, la lansarea hidrocentralei. Vineri, momentul oficial al intalnirii, pe linia rosie de granita, precum si discursurile festive, s-au consumat sub o ploaie rece. Fiecare dintre cei doi presedinti a avut grija sa vorbeasca exact pe linia de granita. Discursurile au urmat linia oficiala. Vladimir Voronin, care declara miercuri, ca tratatul de baza romano - moldovenesc ar trebui incheiat pana la sfarsitul lui 2003, a vorbit constant de cele doua popoare care trebuie sa aiba in viitor relatii economice stranse si "pragmatice". Chestiunea reunificarii, la care statul roman mai face din cand in cand trimiteri - daca ar fi sa ne amintim unul din recentele interviuri ale presedintelui Ion Iliescu - a fost ignorata de presedintele Voronin, mai precis denumita evaziv "o chestiune poetica". "Podurile de flori sunt bune ca prilej de inspiratie poetica, dar numai cu inspiratia satul nu te tii. (...) Este important, ca dupa ce poetii au cedat in Republica Moldova puterea pragmaticilor, relatiile noastre economice si comerciale sa devina mai dinamice. Dar aceasta nu este suficient. Obiectivele de genul nodului Hidrotehnic Costesti - Stanca ne arata ca actualele noastre ambitii, deocamdata, sunt mai mici decat cele din anii '70 ai secolului trecut, ca tot intregul nostru interes s-a limitat doar la filologie", a spus presedintele Voronin. Ion Iliescu, ceva mai detasat, a spus: "Am stiut sa construim punti de beton, dar si punti de flori intre tarile noastre. Putem construi o relatie privilegiata, deschisa si trainica, demna, intre cetatenii si statele noastre. (...) Nu foloseste nimanui mentinerea unei stari permanente de neincredere si suspiciune in ceea ce priveste intentiile partii romane. Romania, ca viitoare membra a NATO si a Uniunii Europene, nu doreste decat asigurarrea pacii si stabilitatii in zona. (...) Nu vrem sa ridicam noi ziduri intre noi si Republica Moldova".



Voronin, "pupaza zbarlita de fum"
Presedintele Republicii Molodova, Vladimir Voronin, a fost cooptat in Liga pupezelor zbarlite de fum, asociatie de lupta contra fumatului, a unor copii de liceu, al carei membru este si seful statului roman. Copii s-au deplasat pana la Stanca - Costesti si au vorbit cu Voronin, in deschiderea discutiilor oficiale. La "inscriere", ei au vrut sa vada buletinul presedintelui Republicii Moldova, dar acesta le-a spus ca nu-l are la el. Au urmat discutiile oficaile, unde nu s-a ajuns inca la un punct de vedere comun, in privinta tratatului.



Declaratie politica, subtitut al tratatului
Dupa cum se stie, textul tratatului de baza intre Romania si Republica Moldova, convenit in timpul guvernului Petre Roman nu este considerat convenabil de partea romana. In 2000, cele doua parti au negociat  un nou text, care era pregatit pentru parafare, dar partea moldoveneasca a revenit pe text cu modificari considerate inacceptabile de romani. Inainte de intalnirea Iliescu - Voronin, ministrul de Externe Mircea Geoana a fost intr-o vizita la Chisinau, apoi au urmat negocieri intre experti din ministerele de externe dintre cele doua state. In cursul discutiilor partea romana a propus incheierea unor acorduri privind securizarea frontierei - care va deveni, dupa admiterea Romaniei in UE, granita a UE - si crearea unui centru tripartit romano-ucrainean-moldovenesc, de resort, la Galati. Moldovenii nu au raspuns acestor cereri. Miercurea trecuta, Vladimir Voronin a insistat deodata pentru incheierea tratatului de baza pana in 2003. "Nu numai ca nu este o data realista, dar de ce sa ne batem capul cu o chestiune care iata, de 3 ani de zile schimba mingea de colo - colo. Daca o sa reusim vreodata sa ajungem la o formula, bine. Daca nu, putem sa substituim cu asa ceva: o declaratie care sa fixeze pe fond, inclusiv conlucrarea noastra in plan european si relatia noastra bilaterala si care, pe de alta parte, sa rezolve lucrurile concrete, ca regimul frontierei de stat", a declarat, dupa incheierea discutiilor cu Voronin, presedintele Ion Iliescu. oana.iurascu@zf.ro