Prima pagina

Afacerile lui Dinu Patriciu, din subsol in aer

16.10.2003, 00:00 17



Compania Rompetrol, cel mai important operator petrolier privat din Romania, a mai identificat o nisa de piata, zborurile business, si a si ocupat-o. Ca atare, in cadrul grupului a fost infiintata a noua divizie, cea de transport aerian, inclusa in Rompetrol Logistics, care va opera sub brandul EuroJet; noua divizie a primit din partea producatorului de aparate de zbor BAE Systems Regional Aircraft primul avion, un aparat Jetstream 32 (MSN 835).



Oficialii Rompetrol spun ca noua entitate va genera pentru Rompetrol Logistics venituri de 60.000 - 80.000 de dolari pe luna. Noua companie aeriana, care va obtine in cateva zile toate aprobarile necesare din partea autoritatilor aeronautice, nu va efectua curse regulate si se va baza exclusiv pe transportul charter VIP. In acest scop avionul a fost reconfigurat dintr-un aparat de zbor cu 19 locuri intr-unul de 12 locuri, astfel incat sa ofere confortul necesar. In cazul in care reactia pietei va fi una favorabila, compania va mai cumpara un nou aparat de zbor, anul viitor.



Pentru companie, aparatul de zbor va insemna o reducere a costurilor de transport cu circa 30%. Achizitionat in urma cu circa o luna de zile, avionul a efectuat deja curse spre Viena, Geneva, Chisinau, Sofia, Belgrad si Istanbul. Rompetrol a intrat pe un segment de piata pe care a functionat in Romania, pana de curand, numai compania Grivco.



BAE Systems desfasoara activitati pe cinci continente, are clienti in 130 de tari si inregistreaza anual vanzari de aproximativ 12 miliarde de lire sterline.



Rompetrol a inregistrat in primele 6 luni ale anului 2003 o cifra de afaceri de 560 milioane dolari si un profit operational de 21,7 milioane dolari. Rompetrol Logistics opereaza prin patru sucursale situate din sudul si sud-estul Romaniei. Compania este rezultatul combinatiei dintre baza de active a companiilor grupului cu activitati de transport si logistica. Rompetrol Logistics furnizeaza si servicii de reparatii si mentenanta pentru orice tip de vehicule si echipamente de sonda si este implicat in comertul cu amanuntul de GPL. dorin.oancea@zf.ro