Prima pagina

Al doilea desant OTE pentru restructurarea RomTelecom

28.10.2002, 00:00 16

Concedierea a 10.000 de angajati pana la sfarsitul acestui an. Majorarea substantiala a tarifelor la convorbirile locale. Inghetarea oricaror investitii.
Acesta este planul-soc gandit de OTE International pentru rezolvarea gravei crize de lichiditati cu care se confrunta RomTelecom. Planul nu (mai) este de actualitate imediata, a lasat ieri sa se inteleaga Panagiotis Kargados, directorul general al operatorului national de telecomunicatii.
Explicatia:  guvernul roman si-a dat incuviintarea pentru o majorare de capital. Insa greul abia incepe. Pentru ca o delegatie la varf a OTE va reincepe astazi, la Bucuresti, negocierile cu statul roman. Iar miza nu este una oarecare, ci viitoarea structura actionariatului.
Cu doua zile inainte ca guvernul roman sa anunte ca este de acord cu o majorare de capital de 200 de milioane de dolari la RomTelecom,  Financial Times (FT) publica articolul "OTE to shake up RomTelecom" in care era descris  durul plan de restructurare evocat mai inainte. Restructurarea gandita  de OTE, care urma sa "zdruncine" RomTelecom, avea avizul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), principalul creditor al operatorului roman de telecomunicatii. Conform FT, RomTelecom isi onoreaza platile catre BERD - dobanda si ratele - la imprumut de 130 de milioane de dolari. La  poarta datornicului RomTelecom stau insa si furnizori importanti de echipamente  care asteapta circa 200 de milioane de dolari: Intracom (Grecia), Alcatel (Franta) si Siemens (Germania). Iar datoriile nu se opresc aici.
"Aceasta decizie (planul de restructurare facut public in FT, n.r) a fost luata in Consiliul de Administratie inainte ca guvernul roman sa decida majorarea de capital a RomTelecom si luand in considerare dificultatile financiare severe pe care RomTelecom le intampina", a declarat ieri Ziarului Financiar directorul general al companiei Panagiotis Kargados.
"Bineinteles, daca negocierile vor ajunge la un rezultat pozitiv, aceasta decizie ar putea fi revizuita", a precizat Kargados.
Chiar daca este putin probabil ca RomTelecom sa faca cea mai mare concediere din istoria postrevolutionara a companiilor romanesti (10.000 de angajati dintr-un total de 32.000, intr-un interval scurt de timp), masuri de regandire a managementului vor fi luate fara indoiala. Surse din piata spun ca deplasarea de saptamana trecuta  la  Bucuresti, pentru negocierile de majorare a capitalului social, a insusi presedintelui  OTE Lefteris Antonakopoulos, se datoreaza presiunilor la care este supusa OTE din partea propriilor actionari si a creditorilor. OTE, cotata la New York Stock Exchanges si la Bursa din Atena,  a pierdut in acest an 36% din valoarea actiunilor. Aceasta cadere este pusa si pe seama  dificultatilor de la RomTelecom, cea mai mare investitie OTE in strainatate.
Cu pierderi pe primul trimestru din  acest an, revenind pe profit abia in al doilea, RomTelecom  a inceput, in acest an mai ales, sa fie privita cu neincredere de investitorii OTE.  Chiar daca la 35% din capital are drept de vot in Consiliul de Administratie si drept de uzufruct de 51%, OTE  vrea  mana libera totala in managementul RomTelecom. Iar obtinerea majoritatii si in actionariat ar desavarsi acest lucru.
Anuntul de la sfarsitul saptamanii trecute privind acceptul guvernului roman (ca actionar principal - 65%) de majorare a capitalului Rom Telecom cu 200 mil. $  a generat numeroase comentarii. Intrebarea care a aparut: cum si in ce conditii se va modifica structura actionariatului RomTelecom? Cotidianul grec Kathimerini, care reflecta constant punctul de vedere al conducerii OTE ,  il cita pe Dimitris Kouvatsos, director financiar, care lasa sa se inteleaga ca  Guvernul Romaniei a aprobat cererea actionarilor greci de a-si majora la peste 50% participatia la RomTelecom.
 Ieri, insa, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), a caracterizat comentariile referitoare la obtinerea controlului asupra RomTelecom de catre OTE, drept "premature, intrucat discutiile dintre cele doua parti, se afla inca in desfasurare".
"Pentru a se evita orice neclaritate, precizam ca, pana in acest moment, in cursul discutiilor dintre OTE si MCTI nu a fost discutata optiunea cu privire la obtinerea pachetului majoritar de actiuni de catre OTE prin cresterea de capital efectuata la RomTelecom", se arata in comunicat.
Obtinerea pachetului majoritar de actiuni depinde de acordul actionarilor RomTelecom in ceea ce priveste mai multe aspecte, cum ar fi valoarea prezenta a companiei si alte detalii care fac inca obiectul negocierilor dintre parti, pe baza raportului de evaluare intocmit de Schroder Salomon Smith Barney, consultantul selectat de MCTI pentru a doua etapa a procesului de privatizare a RomTelecom, au spus ieri oficiali ai MCTI.
Dupa delegatia condusa de presedintele si directorul executiv Lefteris Antonakopoulos care a obtinut la Bucuresti sapatamana trecuta victoria numita  majorarea de capital la RomTelecom, o noua echipa de negociatori greci va veni la Bucuresti, astazi, pentru continuarea negocierilor. Negocieri care vor stabili  cine va avea ultimul cuvant in restructurarea operatorului national cu mai putin de 70 de zile inaintea debutului bataliei de uzura pe piata telecom care va fi liberalizarea de la 1 ianuarie.