Prima pagina

Iliescu la Laeken: Romania ar putea adera la UE in 2005 sau 2006

17.12.2001, 00:00 28



Liderii europeni considera ca Romania si Bulgaria sunt singurele state candidate care nu vor fi pregatite pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2004, insa au salutat, la summit-ul de la Laeken, de la sfarsitul saptamanii, progresele realizate de Romania in pregatirea pentru aderare.

aefii de stat ai tarilor Uniunii au promis insa sa acorde o atentie speciala Romaniei si Bulgariei, pentru ca aceste doua tari sa poata deschide toate capitolele de negociere anul viitor.

Presedintele Ion Iliescu, invitat la Laeken, a afirmat, in discursul sustinut in fata celor 15, ca Romania isi propune sa termine negocierile de aderare la jumatatea anului 2003.

Concluziile summitului sunt pozitive pentru Romania, a declarat presedintele Iliescu, afirmand ca la Laeken s-a reafirmat sprijinul pentru tarile ramase in urma, iar acum desavarsirea pregatirii pentru aderare depinde de Romania.

Ion Iliescu le-a spus liderilor europeni ca autoritatile romane sunt constiente de faptul ca o aderare prematura la UE ar putea crea dificultati pentru Romania, daca economia romaneasca nu poate face fata concurentei libere.

Discursul sustinut de presedintele Ion Iliescu indica o schimbare a politicii de aderare a Romaniei.

Daca Bucurestiul va incheia negocierile de aderare la jumatatea anului 2003, in timpul presedintiei Greciei, Romania ar putea adera la Uniune in 2004, in cazul in care va fi pregatita din punct de vedere economic, deoarece procedura de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei dureaza in medie un an.

Pana in prezent, data-tinta de aderare stabilita de guvernul roman a fost 2006 - 2007. "Sa vrem sa aderam mai repede nu ajunge; trebuie sa si putem", a declarat, presedintele Ion Iliescu.

Bulgaria a anuntat deja, saptamana trecuta, ca isi modifica politica de aderare si intentioneaza sa adere la UE in 2004, odata cu celelalte tari candidate.

Oficialii europeni au calificat drept "nerealista" schimbarea de politica a Bulgariei. Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a afirmat ca Bulgaria are nevoie de "magia lui Harry Potter" pentru a putea adera la Uniune in 2004.



@PREaEDINTELE Parlamentului European Nicole Fontaine atrage atentia sefilor de stat ai tarilor UE asupra consecintelor negative pe care le pot avea asupra populatiei din Romania si Bulgaria declaratiile conform carora cele doua tari nu vor putea adera la Uniune in 2004.

In discursul pronuntat la inceperea summitului de la Laeken, Nicole Fontaine a insistat ca liderii europeni trebuie sa ofere Romaniei si Bulgariei posibilitatea de a ajunge din urma celelalte tari candidate si o perspectiva concreta si clara de aderare, pentru a preveni efectele negative ale izolarii celor doua tari.



@ UE A ANUN?AT, pentru prima data, cele zece tari care ar putea incheia negocierile in 2004. Cele zece tari sunt Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Referindu-se la concluziile summitului, premierul belgian, Guy Verhofstadt, a subliniat faptul ca aceste tari sunt in masura sa incheie negocierile la sfarsitul anului 2002 si ar putea participa, ca membri cu drepturi depline, la alegerile din iunie 2004 pentru Parlamentul European, in cazul in care continua pregatirile si reformele in vederea aderarii.

Lista nu aduce surprize, in conditiile in care Romania si Bulgaria sunt considerate mult in urma fata de celelalte candiate, noutatea adusa de summit fiind nominalizarea celor zece tari considerate cel mai bine plasate, comenteaza AFP.

"Este un semnal" pentru aceste zece tari, intr-un moment in care se angajeaza in ultima linie dreapta, a adaugat Verhofstadt.

Surse diplomatice au afirmat ca Franta si-a exprimat reticenta cu privire la publicarea acestei liste, cu un an inainte de incheierea negocierilor, desi concluziile subliniaza si principiul diferentierii, conform caruia fiecare tara va fi apreciata in functie de meritele proprii.

Ministrul francez de Externe, Hubert Vedrine, a avertizat, in ultimele saptamani, asupra riscurilor de destabilizare reprezentate, pentru Romania si Bulgaria, de eliminarea lor din acest val de extindere.



In privinta Romaniei si Bulgariei, concluziile summitului apreciaza ca "pentru a aduce un sprijin specific acestor tari, este necesar un cadru precis, care sa includa un calendar si o foaie de drum modificate, obiectivul fiind deschiderea, in 2002, a tuturor capitolelor de negociere cu aceste tari".



Romania ar putea adera la UE in 2005 sau 2006, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru, a declarat la Laeken presedintele Iliescu, citat de AFP.

aeful statului a precizat ca Bucurestiul intentioneaza sa isi accelereze pregatirile de aderare, pentru a se putea alatura UE "poate in 2006, poate in 2005". Pentru moment, obiectivul oficial al Romaniei este de a deveni membru cu drepturi depline al UE in 2007.