Prima pagina

Iliescu nu renunta la intalnirea cu Mihai I

13.03.2001, 00:00 17



PDSR crede in continuare in posibilitatea unei intalniri intre presedintele Ion Iliescu si Mihai I, chiar daca, deocamdata, fostul Rege a refuzat cu eleganta invitatia adresata de seful statului.

Actuala Putere s-a aratat, ieri, dispusa pentru un compromis - schimbarea datei la care sa fie inaugurata galeria de arta moderna -, numai pentru ca fostul suveran sa poata raspunde invitatiei prezidentiale.

In numele reconcilierii cu trecutul, PDSR ar fi dispus sa-i acorde lui Mihai I drepturile cuvenite fostilor sefi de stat - potrivit prevederilor unei legi aflate acum in dezbaterea parlamentara, dar nefinalizata-, a lasat sa se inteleaga premierul Adrian Nastase.

Gestul Regelui Mihai I de a declina invitatia adresata de preseditele Ion Iliescu de a participa la redeschiderea Galeriei de arta moderna de la Muzeul National de Arta este o "chestiune de agenda" a fostului Suveran, a apreciat ieri premierul Adrian Nastase.

"In opinia mea exista doua posibilitati: fie se schimba data inaugurarii acestei galerii, fie va veni cu alta ocazie", a spus seful Executivului referindu-se eventualitatea unei intalniri dintre cei doi demnitari. Invitandu-l pe Rege in tara, Ion Iliescu a facut "un gest elegant", a apreciat Nastase.

"Asemenea domnului presedinte, si eu cred ca este important sa fie normalizate problemele din trecut. Nu cred ca problemele din trecut trebuie sa ne ocupe timp si, ca urmare, acestea trebuie rezolvate inclusiv prin adoptarea legii care confera drepturi fostilor sefi ai statului", a explicat premierul.

Presedintele Ion Iliescu il invitase, la sfarsitul saptamanii, pe fostul suveran al Romaniei Mihai I sa participe la festivitatea de redeschidere a Galeriei de arta Moderna din Muzeul National de Arta, eveniment care ar trebui sa aiba loc saptamana viitoare.

Casa Regala a declinat invitatia, motivand ca Suveranul trebuie sa faca fata "unor obligatii care nu sufera amanare", dar si-a mentinut disponibilitatea de a continua dialogul cu autoritatile romane.

Presedintele Ion Iliescu a "luat act" de comunicatul Biroului de Presa al fostului suveran al Romaniei, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al presedintelui Corina Cretu.

Scrisoarea personala prin care presedintele Ion Iliescu il invita pe fostul suveran in tara a fost inmanata Regelui Mihai de seful admnistratiei prezidentiale Ioan Talpes si de consilierul prezidential Victor Opaschi.

Talpes si Opaschi urmau sa se intoarca aseara in Romania si sa-l informeze pe presedintele Iliescu despre discutiile purtate la Versoix.