Prima pagina

Iliescu si Nastase, despartiti de anticipate

14.11.2002, 00:00 19

Subiectul alegerilor parlamentare anticipate nu mai este de ieri o ipoteza, dar  premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au pareri opuse despre oportunitatea unui scrutin inainte de termen. In vreme ce premierul a anuntat ca antipipatele pentru Parlament ar putea sa aiba loc in prima jumatate a anului viitor, seful statului le considera in continuare inoportune.
Dupa ce marti seara, conducerea PSD a decis in unanimitate sa sustina varianta alegerilor anticipate, ieri, liderii partidului de guvernamA„snt au mers la Cotroceni pentru a-si prezenta argumentele in fata presedintelui Iliescu. La finalul intrevederii, cele doua parti au iesit cu pareri total opuse.
Premierul Adrian Nastase a declarat ca posibilitatea organizarii alegerilor anticipate exista "intr-un mod realist" si ca acestea ar putea sa aiba loc in prima jumatate a anului viitor.
De cealalta parte, presedintele Ion Iliescu a anuntat prin purtatorul sau de cuvA„snt ca  isi mentine pozitia in legatura acest subiect. Adica, asa cum a spus-o in repetate randuri, ca nu este de acord cu alegeri parlamentare anticipate in  2003,  considerA„sndu-le nepotrivite.
Cel mult, a lasat sa se inteleaga seful statului, acest subiect ar trebui discutat dupa summitul NATO de la Praga, dar numai daca "dezbaterea publica" o va impune.
Premierul a declarat insa ca "ar fi stupid sa luam o decizie despre alegeri dupa momentul Praga, in conditiile in care nu stim care va fi decizia la Praga".
Nastase a explicat ca ar fi un "paradox" daca Romania nu va fi invitata la Praga, Guvernul sa-si dea demisia, iar daca va fi invitata sa fie organizate alegerile anticipate. 
"Aceste alegeri anticipate nu trebuie privite ca o stare de criza, ci ca un moment care marcheaza un angajament pentru un proiect distinct, proiectul european", a sustinut Nastase.
Premierul spune ca avantajele unor anticipate ar fi acestea ar aduce "o noua dinamica politica" si obtinerea unui sprijin parlamentar pentru un proiect politic complet".
Argumentul principal al lui Iliescu impotriva anticipatelor, reluat in ultima vreme, a fost ca am avea doi ani ocupati cu campanii electorale, deoarece in 2004 vor avea loc alegeri locale si prezidentiale. Purtatorul de cuvA„snt al institutiei prezidentiale Corina Cretu a explicat, dupa intA„slnirea de ieri Iliescu-PSD ca seful statului este de parere ca actualul Guvern trebuie sa-si duca mandatul pA„sna la capat, avA„snd in vedere ca 2003 este "un an dens" in privinta obiectivelor NATO si a incheierii capitolelor de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Dar care vor fi pasii urmatori ai sefului statului, pe de  parte, si a presedintelui PSD, pe de alta?
Adrian Nastase  a spus ca daca este nevoie , va mai fi o discutie pe aceasta tema cu presedintele Iliescu, dupa momentul Praga. De cealalata parte, Ion Iliescu, prin vocea purtatorului sau de cuvant, a aratat ca "daca dezbaterea publica o va impune" va initia discutii cu partidele parlamentarein decembrie sau in ianuarie 2003. De altfel, conform Corinei Cretu, Iliescu a ascultat argumentele pro-anticipate aduse de liderii PSD, fara sa faca prea multe comentarii.

Locuri asigurate pentru parlamentarii PSD
Adrian Nastase si-a pregatit terenul si la nivelul parlamentarilor partidului pe care i-a linistit, promitandu-le ca, in cazul alegerilor anticipate, se vor regasi toti pe liste, au declarat, ieri, surse prin PSD. Porivit surselor citate, in situatia alegerilor anticipate, si organizatiile judetene ale partidului "vor fi multumite" si "se vor linisti", deoarece vor primi posturi cei mai multi dintre reprezentantii locali ai PSD, dat fiind procentul mare de voturi pe care l-ar putea obtine partidul la alegerile anticipate. Sursele citate spun ca PSD are de invins opozitia presedintelui Ion Iliescu in privinta alegerilor anticipate. Partidul de guvernamant ia in calcul doua solutii pentru situatia politica a lui Ion Iliesu: fie ca, prin modificarea Constitutiei, acestuia sa i se ofere un loc de senator de drept, fie ca Adrian Nastase sa-i cedeze, in 2004, presedintia partidului, ceea ce este cel mai putin probabil.
Liderii PSD si-au facut calcule privind conditiile in care s-ar putea declansa alegerile anticipate, cea mai dezbatuta fiind varianta desfasurarii acestor alegeri pe baza actualei Constitutii.  S-a vehiculat atat ideea ca Guvernul sa isi dea demisia, cat si aceea ca el sa cada ca urmare a unei motiuni de cenzura. Aceasta ultima varianta a sporit nedumerirea parlamentarilor partidului de guvernamant. "Trebuie sa votam impotriva Guvernului nostru?", spunea, pe holuri, un parlamentar al PSD, aflat intr-un grup de colegi care discuta, animat, despre viitoarele liste electorale.

Ce a hotarat PSD marti seara
Liderii PSD au decis, marti seara ca, in cazul in care Romania nu va fi invitata la Praga sa adere la NATO, Guvernul isi va da demisia. In conditiile in care tara noastra va adera la NATO, este nevoie ca populatia sa dea un vot de incredere Guvernului si partidului de guvernamant, a declarat vicepresedintele PSD Ion Solcanu care a dat detalii despre intalnire. "Trebuie sa se ceara populatiei sa decida caror partide sa li se dea misiunea gestionarii treburilor tarii in continuare", a spus Solcanu. La intalnirea liderilor PSD, nu s-au exprimat opinii impotriva alegerilor anticipate, ci doar "nuantari", a precizat vicepresedintele partidului. Liderii PSD nu au stabilit, inca, modalitatea in care sa se poata organiza alegeri anticipate - pe baza actualei Constitutii sau a unei Constitutii modificate. In privinta lui Ion Iliescu, PSD intentioneaza sa modifice Constitutia in sensul acordarii statutului de senator de drept fostilor presedinti care au dus pana la capat un mandat intreg. PSD nu renunta la ideea remanierii Guvernului, aceasta putand sa aiba loc dupa sarbatorile de iarna, a aratat vicepresedintele PSD.

Opozitia, nu si nu
Partidele de opozitie isi mentin opiniile. PNL si PD au aratat ieri, din nou, dezavantajele pe care le implica convocarea alegerilor anticipate, din punctul lor de vedere. Liberalii considera ca 2003 nu poate fi "pierdut" cu alegeri anticipate deoarece anul viitor este esential pentru inchiderea tuturor capitolelor de negociere cu UE. "Din 2004 vom negocia cu 25 de state si cele noi intrate vor fi mai putin dispuse sa se acorde fonduri pentru Romania si Bulgaria, tari in curs de aderare", a explicat deputatul liberal Ovidiu Draganescu. Si PD considera ca anticipatele vor face mai mult rau decat bine demersului de aderare la UE. Vicepresedintele democrat Emil Boc a aratat ca exista "riscul compromiterii sanselor de accelerarea a procesului de aderarea la UE", mai ales pentru ca tara noastra este "codasa" in ceea ce priveste capitolele incheiate. De asemenea, poate fi "periclitata integrarea in NATO", stiut fiind faptul ca in 2003 parlamentele tarilor membre NATO se vor pronunta asupra ratificarii aderarii Romaniei la NATO, a spus Boc, aratand ca, daca 2003 este an electoral, aceste parlamente este "posibil" sa amane decizia de ratificare in cazul Romaniei. Un alt argument contra alegerilor anticipate, prezentat de Boc, este cresterea costului acestora, prin realizarea de scrutinuri electorale in toamna lui 2003 si in primavara, respectiv toamna lui 2004. In opinia sa, prin declansarea alegerilor anticipate singurul avantaj al PSD ar consta in oprirea erodarii sale ca partid de guvernamant si in faptul ca aceasta formatiune ar reusi "sa cumpere un nou mandat pe banii publici".