Prima pagina

Iliescu spune da urmaririi penale in dosarul Muresan

07.12.2001, 00:00 22



Presedintele Ion lliescu a declarat ieri ca a propus Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan.

Presedintele Iliescu a precizat ca aceasta propunere survine raportului facut de Comisia pentru cercetarea sesizarilor privind infractiunile savarsite de membrii Guvernului in cazul scoaterii din rezerva statului a cinci mii de tone de ulei de floarea soarelui "fara respectarea reglementarilor" legale.

Muresan a refuzat ieri sa comenteze propunerea presedintelui Iliescu insa consilierul sau, Diana Petre, a afirmat ca in cursul zilei de ieri fostul ministru al agriculturii a vorbit telefonic cu presedintele Comisiei de la Cotroceni aerban Nicolae, care i-a spus ca aceasta structura nu a luat nici o decizie.

"Domnul Muresan este foarte mirat de anuntul domnului presedinte intrucat presedintele Comisiei a spus ca nu s-a luat nici o decizie", a afirmat Diana Petre.

Ioan Muresan a fost audiat, in urma cu doua saptamani, la Palatul Cotroceni, de Comisia pentru cercetarea sezizarilor privind infractiunile savarsite de membri ai Guvernului.

Aceasta comisie a fost infiintata in 17 octombrie, printr-un decret prezidential, conform Legii raspunderii ministeriale si este condusa de consilierul de stat pentru probleme juridice din cadrul Administratiei prezidentiale aerban Nicolae.

Comisia analizeaza sesizarile primite de presedintele Iliescu privind savarsirea unor infractiuni de catre fosti sau actuali membri ai Guvernului.

Membrii comisiei emit un punct de vedere in urma analizelor efectuate in cazurile respective, pe care il prezinta presedintelui Iliescu, iar acesta decide daca sesizarea va fi clasata sau se va declansa urmarirea penala.

In cazul lui Ioan Muresan comisia a analizat o sesizare privind scoaterea din rezerva de stat a cinci mii de tone de ulei, in beneficiul societatii Sun Oil.

Ioan Muresan a declarat, dupa audiere, ca nu a incalcat legea in privinta scoaterii unei cantitati de ulei din rezerva statului. "Deciziile le-am luat si inteleg sa mi le asum, in urma informatiilor pe care le-am avut, a documentelor, a explicatiilor pe care le-am avut la acea vreme", a afirmat Muresan.