Prima pagina

Ion Iliescu: Germania sustine ridicarea vizelor, Austria si Italia au rezerve

05.12.2001, 00:00 38



Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca Germania sustine suspendarea regimului vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul UE, insa Austria si Italia "au rezerve".

Presedintele Iliescu a declarat ca, avand in vedere ca Germania se pronunta pentru ridicarea vizelor pentru romani, acest subiect nu a fost abordat in intalnirea pe care a avut-o ieri la Palatul Cotroceni, cu ministrul german de Externe, Joschka Fischer.

"Aceasta chestiune (problema vizelor - n.r.) cu Germania este rezolvata. Acum Austria are rezerve si italienii ridica probleme pentru ca cel mai mare numar de imigranti ilegali sunt romani", a afirmat presedintele Iliescu.

aeful statului a declarat ca a discutat cu Joschka Fischer despre relatiile bilaterale romano-germane si despre procesul de integrare a Romaniei in UE si NATO.

Ministrul german de Externe a multumit Romaniei pentru rolul jucat in calitate de presedinte in exercitiu al OSCE in solutionarea conflictelor din Iugoslavia, Transnistria si Asia Centrala.

Fischer a declarat ca l-a asigurat pe presedintele Iliescu de sprijinul Germaniei pentru integrarea Romaniei in structurile europene si euro-atlantice. "Sper sa vedem Romania cat mai curand membra in Uniunea Europeana si in NATO", a afirmat Fischer.

La Bucuresti, a inceput ieri cea de-a noua conferinta ministeriala a OSCE, la care participa, personalitati majore ale politicii mondiale; Joska Fischer, ministru german de externe, Hubert Vedrine, seful diplomatiei franceze, Igor Ivanov, ministrul de externe al Federatiei Ruse, Louis Michele, ministrul belgian de externe, a carui tara detine presedintia UE, ministrii de externe ai Bulgariei, Slovaciei, Macedoniei si multi altii.



Obiectivele politicii externe romanesti

Presedintele in exercitiu al OSCE Mircea Geoana a declarat, in timpul conferintei a declarat ca mandatul Romaniei a urmarit ca toate statele membre sa beneficieze in mod egal de avantajul oferit de acest statut si sa se bucure de aceleasi drepturi si liberati, indiferent de etnie, convingeri politice sau religioase.

"Pentru Romania, detinerea presedintiei OSCE a fost o experineta provocatoare, o responsabilitate cu care comunitatea OSCE ne-a investit, nu doar pe mine, si echipa mea din Ministerul de Externe, dar si politica externa si prioritatile privind securitatea Romaniei", a declarat Geoana.

Printre actiunile realizatein tompul presedintiei romane a OSCE el a amintit: organizarea alegerilor in Kosovo, incheierea planului de pace in Sudul Serbiei, aprobarea unui amendament al Constitutiei in FYROM, care ofera drepturi noi minoritatilor.

Asigurarea presedintiei OSCE in anul 2001 a reprezentat pentru Romania un test privind privind capacitatea de a raspunde unor noi provocari in domeniul securitatii, intr-un moment in care integrarea in Uniunea Europeana si NATO constituie principalul obiectiv al politicii externe romanesti, a apreciat primul ministru roman Adrian Nastase, in deschiderea conferintei.

"Sfarsitul Razboiului Rece si eliminarea confruntarilor ideologice nu au condus la solutionarea tuturor problemelor. In locul infruntarilor dintre doua blocuri cu sisteme sociale diferite, au aparut, ca urmare a dezechilibrelor economice, a tensiunilor etnice si a conflictelor regionale, noi riscuri si provocari la adresa stabilitatii si securitatii", a spus Nastase.

Asumarea presedintiei in exercitiu a OSCE este "un indicator solid al importantei pe care Romania o acorda acestei organizatii", a afirmat, la randul sau, presedintele Ion Iliescu.

Presedintia in exercitiu detinuta de Romania are in general un bilant pozitiv, cu cateva rezultate notabile, a mai declarat seful statului, mentionand intre acestea eforturile depuse in Iugoslavia si Caucaz.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie au facut ca lupta antiterorista sa devina o prioritate pentru OSCE, a adaugat Iliescu.



Tratatul cu Rusia - discutii Ivanov - Geoana

Romania a reusit sa-si indeplineasca mandatul la presedintia OSCE, fapt ce a contribuit la sporirea rolului organizatiei in regiune, a declarat ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, dupa intalnirea cu omologul sau roman, Mircea Geoana.

"Cred ca relatiile bilaterale se vor dezvolta intr-un ritm crescand", a mai afirmat Ivanov, adaugand ca cele doua parti au facut progrese in negocierile pentru tratatul de baza.

Intrebat daca s-a ajuns la o formula asupra modului in care va fi inclusa in tratat referirea la Pactul Ribbentrop-Molotov, ministrul rus de Externe a declarat: "Cand o vom rezolva, o sa aflati".

Ministrul roman de Externe a declarat ca, pana la sfaraitul acestui an, delegatiile conduse de secretarii de stat Cristian Diaconescu si Aleksandr Avdeev se vor intalni pentru o noua runda de negocieri.