Prima pagina

Ion Iliescu validat pentru Cotroceni

15.12.2000, 00:00 20



Presedintele ales Ion Iliescu a fost validat ieri de Curtea Constitutionala, in prezenta actualului sef al statului Emil Constantinescu, care i-a dorit succesorului sau sa nu se confrunte cu o rascoala impotriva unei hotarari a Curtii Supreme de Justitie, asa cum i s-a intamplat lui.

Este vorba despre mineriada din ianuarie 1999, care a pornit de la dezaprobarea unei hotarari a CSJ privind arestarea lui Miron Cozma, eveniment fata de care PDSR a avut o pozitie rezervata.

Actualul si viitorul presedinte al Romaniei au venit impreuna la Curtea Constitutionala, la intrare, Constantinescu retragandu-se un pas pentru a-i da intaietate succesorului sau.

La validarea mandatului sau, Ion Iliescu s-a angajat sa fie presedintele tuturor romanilor si a facut un apel la reconciliere nationala. "Disputele de idei, diferentele de opinii si de programe sunt absolut necesare pentru organizarea si functionarea democratiei, dar trebuie sa se renunte la resentimente si incrancenari de interese", a afirmat presedintele ales.

Potrivit lui Iliescu, Romania va avea de castigat prin reconciliere nationala si nu prin dezbinari. In opinia viitorului demnitar de la Cotroceni, validarea mandatului sau are semnificatii de natura democratica, politica, sociala si istorica.

Derularea procesului electoral, considera Iliescu, a consacrat vointa poporului pentru democratie si ca fortele democratice pot fi unite "de lucruri mai importante decat cele ce le despart".

Iliescu a adaugat ca relansarea si modernizarea economiei romanesti, impreuna cu integrarea demna in familia tarilor europene, trebuie sa corespunda celor "multi si tacuti".

Prin validarea de catre Curtea Constitutionala, presedintele ales Ion Iliescu a mai facut un pas spre Cotroceni, urmatorul fiind depunerea juramantului in Parlament, care va avea loc saptamana viitoare.

Noul presedinte a anuntat ieri o parte dintre colaboratorii sai directi; Mihai Constantinescu va fi numit consilier pe probleme juridice, Simona Miculescu pentru politica externa, Octavian atireanu pentru probleme interne, Victor Opaschi-culte si Corina Cretu consilier pe probleme de imagine si presa.

La ceremonia de validare Iliescu a venit insotit de fostul si viitorul premier, Nicolae Vacaroiu, respectiv Adrian Nastase, alti lideri ai PDSR.

Presedintele in exercitiu Emil Constantinescu l-a felicitat pe cel caruia ii va preda competentele peste cateva zile si i-a urat sa fie garantul respectarii legilor. "Domnia legii este singura garantie a democratiei si a statului de drept", a apreciat Constantinescu.

Actualul presedinte a venit la Curtea Constitutionala insotit de premierul in exercitiu Mugur Isarescu si consilierul prezidential Zoe Petre.