Prima pagina

Nastase: Acordul MCTI-OTE este doar baza altor discutii

04.11.2002, 00:00 11

Dupa luni de tatonari si negocieri tensionate intre statul roman si compania elena OTE, este foarte posibil ca la sfarsitul acestei saptamani viitorul RomTelecom sa fie clarificat. Datele problemei sunt de acum de notorietate: operatorul national de telecomunicatii are nevoie de sute de milioane de dolari pentru plata datoriilor si  continuarea investitiilor. Grecii de la OTE sunt dispusi sa vina cu bani dar vor sa capete controlul deplin asupra RomTelecom. Adica - printre altele - sa scape de dreptul de veto al actionarilor romani in AGA cand se discuta probleme sensibile cum ar fi tarifele si contractele RomTelecom cu OTE. Solutia vazuta de OTE este o majorare de capital prin care sa obtina 51% sau chiar mai mult din actionariatul RomTelecom, fata de 35% in prezent. Pana acum cateva zile, statul roman se opuse modificarii structurii actionariatului. Insa situatia s-a schimbat.
In primele zile ale saptamanii trecuta negocierile romano-elene se aflau inca in impas,  insa vineri seara Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei  a anuntat ca cele doua parti au convenit termenii unui acord care prevede majorarea capitalului RomTelecom cu 243 de milioane de dolari, suma care va fi furnizata de OTE, atat sub forma de lichiditati, cat si prin transformarea in actiuni a unor datorii ale RomTelecom. In plus, tranzactia va include si achizitionarea directa a unui "numar limitat de actiuni" la operatorul roman de catre compania elena. In urma majorarii de capital si a achizitionarii respectivelor titluri, "OTE va prelua pachetul majoritar de actiuni la RomTelecom", se preciza intr-un  comunicat MCTI.
Merita remarcat faptul ca detensionarea negocierilor care a facut posibil acest comunicat coincide cu majorarea sumei pe care OTE  este dispusa sa o injecteze in RomTelecom, de la 200 de milioane de dolari (nivel la care a a stationat luni de zile), pana la 243 milioane de dolari.
Cele doua parti mentionau ca urmeaza ca propunerea de tranzactie sa fie aprobata de guvernul roman si de board-ul OTE.
A doua zi, insa premierul Adrian Nastase a spus ca acordul incheiat vineri reprezinta doar "baza" pentru o decizie finala.
"Au fost discutii foarte dure in ultimile saptamani. Negocierile continua deoarece, deocamdata, a fost stabilita, oarecum, numai baza pentru o solutie finala, fara ca detaliile sa fie fixate in totalitate", a declarat Nastase, citat de Mediafax.
Intrebat daca, in urma acestor negocieri, grupul OTE va ajunge sa detina 51% din actiunile companiei sau o participatie mai mare, premierul Adrian Nastase a afirmat ca nu doreste sa anticipeze care dintre variantele aflate in discutie va fi acceptata de cele doua parti.
OTE detine, in prezent, 35% din actiunile RomTelecom si are drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%, in urma unei tranzactii in valoare de 675 de milioane de dolari incheiate in anul 1998.