Prima pagina

Nastase: Anticipate numai cu acordul lui Iliescu

29.11.2002, 00:00 19

La o zi dupa ce presedintele Ion Iliescu a transmis membrilor PSD ca "nu este propagandistul" acestui partid si le-a recomandat "ca nu este intelept sa se bata cu pumnul in piept" pentru succesul de la Praga, premierul Adrian Nastase a raspuns, ieri, aratand ca o solutie in privinta alegerilor anticipate va fi luata numai cu acordul sefului statului si al altor partide. Tot ieri, deputatul PSD Radu Podgoreanu, din partea caruia a venit primul atac din interiorul partidului de guvernamant la adresa lui Iliescu, si-a cerut scuze atat sefului statului cat si premierului, pentrul "tensiunile artificiale" provocate. 
"O astfel de solutie nu poate sa fie acceptata decat daca este aprobata si este acceptata de catre presedintele Romaniei, care are rol constitutional important in aceasta directie si de catre alte partide politice", a spus, ieri, primul ministru, referindu-se la anticipate.
Exista insa posibilitatea ca polemicile privind anticipatele sa fie reluare in urmatoarele sapatamani, intrucat seful Executivului si-a completat afirmatia, spunand ca strategia de actiune pentru perioada urmatoare va fi analizata dupa reuniunea Consiliului European de la Copenhaga. Reuniune care va avea loc in 12-13 decembrie, de la care Romania asteapta o foaie de parcurs pentru negocierile de aderare la UE si suplimentarea asistentei financiare.
Premierul a mai afirmat ca PSD nu are "o obsesie" pentru declansarea anticipatelor. Argumentul, reluat de Nastase, este ca acest proces ar evita, insa, blocarea unor actiuni de politica interna si externa intr-un an electoral.
In planul politicii externe este vorba despre adoptarea de catre Parlamentele statelor NATO a tratatului de aderare la NATO si despre continuarea negocierilor de aderare la UE.
"Nu vrem sa declansam alegerile anticipate ca o actiune in sine si nu am facut o obsesie pentru obtinerea unui vot de incredere din partea populatiei", a aratat seful Executivului.
Prin declaratia de ieri Adrian Nastase a facut un pas inapoi in privinta convocarii anticipatelor, daca ne raportam la atitudinea avuta in urma cu doua saptamani, cand a fost redeschis subiectul.
"Discutia pe care am avut-o nu a fost o negociere. Nu am cautat sa-l convingem pe presedinte", spunea primul ministru dupa discutia avuta la Cotroceni cu presedintele.
Redeschis in urma cu doua saptamani, subiectul alegerilor anticipate a fost disecat aproape zilnic. Presedintele Iliescu s-a pronunta constant impotriva convocarii anticipatelor. PNL, PD si PRM s-au declarat si ele impotriva, doar UDMR aratand ca "ar putea fi convins".
Dar, in aceasta perioada, Adrian Nastase si-a nuantat punctul de vedere.
Imediat dupa summitul de la Praga si vizita la Bucuresti a presedintelui american George W Bush, intr-un interviu acordat Mediafax, Nastase afirma ca "impreuna cu presedintele Iliescu si celelalte forte politice responsabile vom gasi o solutie" in privinta anticipatelor. A doua zi, Nastase intarea aceasta idee, subliniind necesitatea "consultarii presedintelui Iliescu".
Schimbarea opticii premierului asupra acestui subiect, pe care a dovedit-o ieri, a venit dupa ce presedintele Iliescu a avut o pozitie transanta in polemica deschisa de deputatul PSD Radu Podgoreanu, secretarul executiv al partidului.
Podgoreanu spusese, marti, ca multi parlamentari ai partidului au "trait o insatisfactie", deoarece presedintele  Iliescu, in discursul sau in Parlament, nu a relevat contributia grupurilor parlamentare ale PSD la decizia de invitare a Romaniei la NATO.
Ceea ce l-a determinat pe seful statului sa transmita PSD un mesaj ferm si oarecum surprinzator in ceea ce-l priveste pe presedinte.
"Vrea ca Iliescu sa fie propagandistul PSD, de unde o asemenea mentalitate ?! E putin exagerat (...) Am spus mai mult: chiar si pentru ei nu e prea intelept sa se bata cu pumnul in piept".
Un alt mesaj transmis miercuri de presedinte PSD a vizat alegerile anticipate. Miercuri, intrebat ce va face daca PSD insista pe ideea organizarii anticipatelor, Iliescu a afirmat: "Vom vedea, nu ma grabesc".
Imediat dupa intalnirea cu delegatia PSD, in urma cu doua saptamani, purtatorul de cuvant Corina Cretu spunea ca presedintele "considera, in continuare, inoportuna convocarea alegerilor anticipate".