Prima pagina

Nastase promite, Iliescu linisteste masele

12.02.2004, 00:00 18



Dupa ce toata lumea care a avut un cuvant de spus in scandalul care a pus sub semnul intrebarii aderarea Romaniei in 2007 la Uniunea Europeana si-a anuntat pozitia, a venit, ieri, randul Puterii. Ion Iliescu si Adrian Nastase au iesit impreuna pe scena publica la contraatac. Au ales Adunarea Generala a Federatiei Autoritatilor Locale ca tribuna de la care au vorbit si pentru urechile Comisiei Europene, si pentru opozitia din tara, dar, nu in ultimul rand, pentru electoratul pe care-l asteapta la urne lunile urmatoare. Adrian Nastase, in postura de prim-ministru care gestioneaza diferendul cu UE, dar si candidat foarte probabil in cursa prezidentiala, a avut doua mesaje. Pentru UE, ca sef de Guvern, a promis depolitizarea si curatarea administratiei de coruptie si clientelism. Ca prezidentiabil, atacase, cu o seara inainte, opozitia, folosind cuvinte rare in discursurile politicienilor. Presedintelui Iliescu i-a revenit rolul de a linisti masele. Sprijinindu-se pe charisma de care se bucura in randul populatiei, Iliescu s-a lansat in panseuri menite sa arate ca intelege reprosurile de la Bruxelles, dar, asa cum a facut-o mereu de la debutul campaniei electorale, nu a criticat direct PSD-ul. A invaluit problemele esentiale ridicate de europarlamentarii care au cerut suspendarea negocierilor de aderare in ceata istoriei. Coruptia, grava - asa cum este vazuta de la Bruxelles - este un fenomen care, pentru Ion Iliescu se petrece de 150 de ani in Romania. Pana recent, coruptia isi avea radacinile in epoca lui Ceausescu. Seful statului a spus ca "nu pot fi lasate nesanctionate mentalitatile parazitare" care duc la coruptie si la imbogatirea pe cai ilegale, prin ocolirea legii sau prin trafic de influenta. Seful statului s-a oprit inainte sa denunte pe cineva sau sa faca publice exemplele care l-au determinat sa sustina o astfel de afirmatie. S-a resemnat mioritic si a spus ca "aceste mentalitati parazitare, aceste rente de bani publici au afectat Romania in toata istoria moderna".



Presedintele a continuat in termeni foarte generali - "Avutia nationala s-a scurs pe diverse cai in exterior, prin cheltuieli inutile, consum parazitar", a spus seful statului. Aceasta ar fi originea "saraciei structurale" din Romania, in opinia sa. Insa "parazitii" invocati de Ion Iliescu au fost doar sugerati in discurs ca fiind anonimi fie care s-au instruit prin strainatate sau care si-au dus profitul peste hotare (si aici ar fi putut fi vorba si de o categorie pe care a mai blamat-o si cu alte ocazii, a investitorilor straini), fie ca fiind "faliti" care nu trebuie sa se cuibareasca "printre demnitarii nostri". PSD a scapat din vederea presedintelui. Iliescu si-a exercitat functia de moderator intre fortele politice cand a apelat la partide sa-si desemneze candidatii din randul "celor morali". Nu a facut nici o referire, din nou, mai explicita, de care era nevoie dupa severul avertisment al parlamentarilor europeni care au considerat ca Romania, din cauza amplorii coruptiei si a justitiei politizate, risca sa fi scoasa din procesul de integrare. De altfel, justitia a lipsit cu desavarsire dintre declaratiile pe care le-au facut in ultimele zile si Adrian Nastase, si Ion Iliescu, desi se pare ca este unul dintre punctele cele mai vulnerabile in relatia cu UE, din cauza starii in care se afla - intimidata de politicienii puterii si cu norme neactualizate.



Lui Adrian Nastase i-a revenit rolul de a promite reforme in administratie si eradicarea coruptiei. Este veriga directa care leaga chestiunile in litigiu cu UE de rezolvarea lor. "Daca nu vom trata cu maxima seriozitate problema coruptiei, atat la nivel central, cat si local, vom avea probleme", a spus seful Guvernului. El a adaugat ca a cerut membrilor Guvernului "maxima transparnta" in privinta achizitiilor publice - una dintre criticile baronesei Nicholson, dar si a opozitiei.



Cu o seara inainte, Nastase a trimis redactiilor un comunicat in care a raspuns criticilor opozitiei din timpul scandalului adoptiilor. Opozitia i-a cerut demisia. Nastase le-a raspuns in termeni mai duri decat de obicei, apeland la un ton patetic. Raspunsul a fost, de fapt, un atac la adresa celor doi lideri ai aliantei cu care PSD isi disputa castigarea alegerilor - Theodor Stolojan si Traian Basescu. "Imaginea pezentata de cei doi lideri ai aliantei a unui trafic murdar, subversiv, al carui scop est exclusiv prostitutia sa, mai rau, crima, este abjecta si cutremuratoare", a spus liderul PSD.



Cei doi reprezentanti ai puterii au ales, in prima declaratie publica de dupa scandal, sa nu mai minimalizeze gravitatea nemultumirilor UE. De la promisiuni insa sau de la a arata ca radacinile acestor racile sunt ingropate in istorie mai este pana la a castiga increderea UE si a opiniei publice ca aceste probleme vor fi rezolvate. Este nevoie de puterea exemplelor pentru a demonstra ca hotararea autoritatilor de a iesi din impas trece dincolo de hartiile pe care sunt inscrise legi. Iar timpul este scurt. adelina.radulescu@zf.ro