Prima pagina

Rompetrol cere despagubiri de la stat dupa retinerea lui Dinu Patriciu

21.07.2005, 19:50 10

Grupul petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inaintat, marti, prin intermediul firmei de avocatura Salans, o nota formala de notificare a unei dispute catre Guvernul Romaniei, in baza prevederilor Tratatului bilateral de investitii dintre Olanda si Romania, au anuntat reprezentantii companiei.

"Aceasta notificare anunta Guvernul Romaniei ca s-au violat drepturile fundamentale si cele de protectie datorate companiei, cat si managerilor sai, iar TRG (The Rompetrol Group NV - n.r.) a suferit pierderi economice si este indreptatita sa obtina compensatii juste. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile in care Guvernul Romaniei si TRG vor negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei", afirma reprezentantii grupului Rompetrol.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, alaturi de alti manageri sunt acuzati in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia de catre procurori de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Patriciu a fost chiar retinut la finele lunii mai pentru 24 de ore, masura puternic contestata de oficialii companiei, ai mediului de afaceri, reprezentantii Ambasadei SUA si de unele personalitati publice. Cercetarile in dosarul penal deschis in cazul Petromidia continua si acum.

In replica insa, managerii Rompetrol au anuntat la finele lunii mai ca pentru abuzurile savarsite vor solicita administratiei romanesti in fata unei instante de arbitraj international daune de sute de milioane de dolari in contul scaderii valorii bursiere a principalei companii din grup listate pe Bursa, al prejudiciilor de imagine produse, precum si a unor oportunitati de afaceri pierdute din acest motiv. La inceputul anului, titlurile companiei se tranzactionau la circa 930 lei pe actiune, pierzand circa o treime din valoare, in paralel cu desfasurarea audierilor in dosarul privatizarii rafinariei, sustin oficialii Rompetrol.

Capitalizarea bursiera a companiei s-a redus pana la finele lunii mai cu circa 220 mil. $ (peste 180 milioane de euro).

"TRG spera ca dupa prezentarea acestei note formale de disputa, Guvernul Romaniei sa solutioneze aceasta cerere pe cale amiabila cu TRG, evitand astfel procedurile de arbitraj ce ar putea fi initiate conform regulilor de arbitraj ale Centrului International pentru Solutionarea Disputelor investitionale al Bancii Mondiale (ICSID), cu sediul in Washington", mai spun oficialii Rompetrol.

Grupul Rompetrol este asistat in demersurile sale de firma de avocatura Salans.

"Notificarea a fost facuta primului-ministru si Ministerului Finantelor, existand aceasta perioada de 90 de zile, care a inceput pe 19 iulie pentru gasirea unei solutii amiabile de catre Rompetrol Group NV si guvernul roman. Dupa aceasta perioada, avem dreptul, si nu obligatia sa continuam demersurile la Washington", a comentat pentru Ziarul Financiar Obie Moore, care conduce biroul din Bucuresti al firmei Salans.

Asistenta juridica a Rompetrol este asigurata de catre patru avocati ai Salans, doi apartinand biroului din Bucuresti (din care unul este Obie Moore), in timp ce alti doi avocati fac parte din biroul Salans din Paris.

Grupul Rompetrol este al doilea jucator ca marime de pe piata petroliera din Romania, cu o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro) in 2004. Principalul activ al grupului este rafinaria Petromidia, operata de compania Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare are acum o valoare bursiera de aproximativ 562 milioane de euro, la o cotatie de circa 0,09 lei noi pe actiune.

Grupul Rompetrol deruleaza operatiuni nu numai in Romania, ci si in Bulgaria, Republica Moldova, Albania, in continuare fiind vizate piete precum Turcia si Rusia.

Grupul Rompetrol isi intareste astfel profilul de jucator regional pe piata Europe i Centrale si de Est, unde alti competitori puternici sunt OMV (Austria), care detine 51% din compania romaneasca Petrom, MOL (Ungaria), PKN Orlen (Polonia), respectiv LukOil (Rusia).