Prima pagina

Surpriza lui Iliescu pentru Mihai I mai intazie cel putin cateva zile

18.05.2001, 00:00 19



Fostul Suveran al Romaniei Mihai I, care soseste astazi in Romania, va beneficia, in viitor, de toate drepturile cuvenite fostilor sefi de stat, potrivit unei legi votate ieri de Senat. Presedintele Iliescu ar fi dorit sa-i faca Regelui o surpriza si sa-l intampine cu legea deja promulgata.

Nu s-a putut pentru varianta Senatului difera de cea a Camerei Deputatilor, caz in care este nevoie de o mediere a textului. PDSR spera ca acest lucru sa fie rezolvat pana la plecarea Suveranului din tara.

Daca varianta Senatului nu ar fi fost diferita de cea a Camerei Deputatilor presedintele Iliescu intentiona sa o promulge - potrivit unor surse din PDSR - chiar inainte de intalnirea cu Mihai I, programata sa se desfasoare maine seara, la Palatul Cotroceni, in salonul Ambasadorilor.

Pentru ca intentia sa devina realitate s-au facut chiar presiuni. Prin vocea ministrului Admnistratiei Publice Octav Cozmanca, Guvernul a sugerat Senatului sa voteze legea in varianta Camerei Deputatilor pentru a nu se mai pierde un timp pretios cu dezbaterile in comisia de mediere.

Lucrurile ar fi iesi bine daca multi dintre senatorii partidului de guvernamant nu s-ar fi impotrivit trecerii fostului suveranului in randurile fostilor sefi de stat si nu ar fi tergiversat adoptarea raportului pe care Comisia juridica a Senatului trebuia sa-l intocmeasca legii, lucru trecut cu vederea de conducerea Senatului.

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului nu si-a ascuns iritarea fata de sugestiile Guvernului. "Noi suntem Parlamentul Romaniei si nu modificam procedura doar pentru ca vine ex-regele in tara. Domnul Cozmanca reprezinta Guvernul, noi suntem Parlamentul", a spus el.

Dupa ce legea a fost votata ieri in Senat, senatorii PDSR s-au aratat totusi dispusi ca discutiile din comisia de mediere sa inceapa saptamana viitoare astfel incat, pana la plecare Regelui, legea sa fie promulgata.

Potrivit actului normativ amintit, Mihai I va beneficia, asemenea tuturor fostilor sefi de stat, o indemnizatie lunara neimpozabila, de paza si protectie din partea SPP, de un autoturism cu sofer si o locuinta de protocol, cu destinatia de resedinta.

Comisia de mediere urmeaza sa stabileasca daca indemnizatia va fi de 50% din indemnizatia actualului presedinte, cum a decis Senatul, sau de 75%, dupa cum prevedea proiectul adoptat de Camera Deputatilor.

Prima schimbare de macaz in privinta regelui Mihai I a fost facuta de Ion Iliescu in iarna cand fostul Suveran a fost invitat sa participe la deschiderea galeriei de arta moderna, ocazie cu care cei doi ar fi urmat sa se intalneasca.

Impacarea de care s-a vorbit atunci facea parte din efortul concertat al PDSR de a-si imbunatati imaginea, de a juca rolul unui partid deschis, pregatit "pentru reconcilierea cu istoria", dupa cum afirma atunci premierul Adrian Nastase.

Desi invitatia din iarna a fost declinata, Mihai I si-a manifestat, totusi, dispozitia de a-l intalni pe actualul presedinte atunci cand va reveni in Romania

Gestul de a-l invita pe Rege in tara era cu atat mai notabil cu una preocuparile de pana atunci ale PDSR a fost de a-l ataca, mai mult sau mai putin consistent.

Cat a fost la putere, pana in 1996, PDSR i-a interzis, in mai multe randuri, fostului suveran sa patrunda in Romania. In 1990 el a fost intors la aeroport de pe soseaua Bucuresti - Ploiesti si imbarcat cu forta in aeronava cu care sosise.

Alte cateva tentative ale Regelui de a veni in tara s-au soldat cu un esec. Relatiile fostului Suveran cu tara s-au normalizat abia dupa 1996, cand el a si reprimit cetatenia romana.

Dupa ce Mihai I a anuntat ca accepta sa-l intalneasca pe Ion Iliescu administratia de la Bucuresti si-a pus in functie motoarele pentru a pregati cat mai bine intalnirea "istorica". Legea privind drepturile fostilor sefi de stat, promovata de Guvernul Vasile, in 1998, a fost scoasa de la naftalina.

Trecuta de Camera Deputatilor in legislatura trecuta, ea fusese blocata in Senat de PDSR tocmai pentru motivul ca, odata adoptata, Mihai I ar fi primit aceleasi drepturi ca toti ceilalti fosti sefi de stat.

Desi nu a refuzat intalnirea, Casa Regala s-a aratat rezervata fata de intalnirea dintre presedinte Mihai I. Atat de rezervata incat, in programul detaliat al vizitei, remis presei, intalnirea cu Ion Iliescu nici macar nu este mentionata.

Presedintia a trebuit sa accepte aceasta rezerva. Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale Corina Cretu, Casa Regala si Administratia Prezidentiala au stabilit, "de comun acord", ca aceasta vizita sa fie cat mai discreta si "sa nu se transforme intr-un spectacol mediatic".