Profesii

CE: Scăderea şomajului în România ar putea fi numai pe hârtie

Autor: Mediafax

29.11.2010, 16:07 19

Scăderea şomajului în România ar putea fi numai de ordinstatistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul deşomaj nu par motivate să revină pe piaţa muncii cu forme legale,iar revenirea angajărilor va fi întârziată, neglijabilă anulviitor, potrivit Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Comisia notează că scăderea şomajului este îngreunată deflexibilitatea redusă a pieţei muncii şi de concedierile dinsectorul public.

"Îmbunătăţirea legislaţiei pieţei muncii rămâne o provocarecheie într-o ţară care se luptă cu o economie informală uriaşă, orată scăzută de angajare şi de activitate în rândul populaţiei, şiun fenomen puternic de emigrare", se arată, referitor la România,în prognoza economică de toamnă prezentată luni de ComisiaEuropeană.

Cererea internă, principalul motor de creştere al economieiromâneşti în perioada 2004-2008 şi indicatorul care a înregistratcea mai abruptă scădere odată cu recesiunea, va reveni numaimarginal anul viitor, odată cu o uşoară ajustare pozitivă asalariilor, dar va continua să fie frânată de corecţiile fiscale şide raportul mare dintre serviciul datoriei şi veniturilepopulaţiei, care cauzează de asemenea o rată ridicată a creditelorneperformante. Citiţi mai mult despre scăderea şomajului din Româniape www.mediafax.ro