Profesii

Exclusiv online - Facultatile straine nu sunt pentru toata lumea

22.02.2010, 00:00 5058

Tot mai multi elevi si studenti romani aleg studiile instrainatate ca pe o alternativa la invatamantul romanesc. Cu toateacestea, facultatile straine nu sunt pentru toata lumea. Costulvietii, care poate ajunge pana la 10.000 de euro pe an, esteprincipalul motiv pentru care elevii sau studentii romani ezitasa-si continue studiile in strainatate, desi exista universitati incare invatamantul este gratuit. Impedimentele financiare sidificultatea gasirii unui job in tara in care vor sa studieze iidetermina sa se gandeasca de doua ori inainte sa aplice la ouniversitate straina.

Danemarca este unul din statele care ofera posibilitatea castudentii care provin din statele membre ale Uniunii Europene saurmeze programe de licenta fara sa plateasca taxe de scolarizare.Insa o parte din elevii romani care au studiat oferta institutiilordaneze de invatamant spun ca lucrurile nu sunt chiar asa cumpar.

"Totul pare roz, dar nu e. Ei (universitatile daneze- n.r.) spunca invatamantul este gratuit, dar trebuie sa platesti si taxa deinscriere si cazarea, care poate ajunge pana la 800 de euro peluna. In plus, nu poti trai intr-o tara fara sa cunosti limba",spune Simona, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National Sf. Savadin Capitala, prezenta la prima editie a Targului European deEducatie, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.Evenimentul, organizat de International Education Center (IEC)Romania, a reunit peste 21 de institutii de invatamant dinGermania, Damenarca, Olanda, Elvetia, Marea Britanie siFinlanda.

Danemarca: Studentii trebuie sa aiba o conditiefinanciara buna

Una din institutiile daneze care ofera studii de licentagratuite pentru cetatenii UE este Colegiul Comercial Roskilde, careare doua programe de specializare pentru studentii straini, unul inmanagementul marketingului si studii avansate de informatica, cu odurata de doi ani, respectiv doi ani si jumatate. In pliantul deprezentare a institutiei se precizeaza: "costurile zilnice sunt ingeneral atat de mari, incat studiul in Danemarca necesita castudentii sa aiba o conditie financiara relativ buna".

"Costul unei chirii in Danemarca pentru un apartament variazaintre 500 si 600 de euro pe luna, insa bugetul initial de care unstudent trebuie sa beneficieze pentru instalare este de cel putin5.000 de euro", este de parere Christina Bjerre, InternationalProgramme Secretary in cadrul colegiului Roskilde. Dupa incheiereaprogramelor de specializare, studentii se pot inscrie la licenta,in cadrul unor programe care dureaza un an si jumatate. In cadrulcelor doua programe s-au inscris pana acum 400 de studentiinternationali, iar majoritatea provin din China, Pakistan, Nepal,Lituania sau Polonia.

"Este foarte greu sa-ti gasesti un job in Danemarca, imipovestea cineva ca i-a luat trei ani sa-si gaseasca un loc demunca. Am mai auzit ca unii studenti lucrau si la fermele de porci.Cred ca trebuie sa faci sacrificii pentru educatie, dar pana la olimita" , spune si Vlad, elev in clasa a XI-a la Sf. Sava.

Totusi, Cristina, 27 de ani, licentiata in fililogie in cadrulUniversitatii din Bucuresti, vrea sa urmeze cursurile unui programde masterat in domeniul afacerilor sau protectia mediului.

"As vrea sa merg in Danemarca, pentru ca studiile sunt gratuitesi am invatat putin limba daneza in facultate. Am inteles ca ar fifoarte multe persoane care s-au inscris la masterat acolo", spuneCristina, care lucreaza in prezent in domeniul vanzarilor.

10.000 de euro pe an, costul vietii de student inOlanda

In cadrul Hanze University din Groningen (Olanda), carescolarizeaza in prezent 25.000 de studenti, aproximativ 10% provindin alte tari, majoritatea din Germania, Bulgaria sau China.

"Taxa de scolarizare este de 1.672 de euro pe an, stabilita deguvernul olandez, iar costul vietii este de 600- 700 de euro peluna, pret in care sunt incluse masa, cazarea, banii de buzunar sautelefonul", spune Bjorn- Martin van den Berg, internationalrecruitment officer in cadrul Hanze University din Groningen.Majoritatea studentilor straini din Olanda lucreaza, insa exista sicompanii partenere cu institutiile de invatamant, cum ar fi BMW,Nike sau L'Oreal, care ofera programe de internship platite pentrustudenti.

Si Roger Senden, international marketing manager in cadrulTilburg University din Olanda, institutie care scolarizeaza 12.000de studenti, spune ca valoarea cheltuielilor anuale pentru unstudent strain in Olanda poate ajunge pana la 10.000 de euro pe an,pe langa taxa de scolarizare stabilita de Guvern.

Taxa de 1.600 de euro, platibila in zecerate

In cadrul Univeristatii Fontys din Olanda, taxa anuala descolarizare de 1.672 de euro poate fi platibila in zece rate, infunctie de preferintele studentului. Universitatea mai ofera sidoua programe de MBA, unul in valoare de 3.000 de euro cu o duratade un an si un program part time de 10.300 de euro, pentru doiani.

Ana Mateescu, eleva in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "IonBarbu" din Capitala intentioneaza sa-si continue studiile la ofacultate din Haga. Motivul?

"In Olanda, scolile sunt mai bune, iar oamenii sunt mult maideschisi. Nu cred ca taxele vor reprezenta o problema pentruparinti, pentru ca ei vor fi afectati mai mult emotional decatfinanciar", spune Mateescu.

Si Ioana Vasilut, eleva in clasa a XII-a la Colegiul national deInformatica "Tudor Vianu" spera ca Olanda va fi tara in care isi vapetrece urmatorii ani de studiu.

"Am depus deja dosarul la universitatea din Amsterdam, pentru caam inteles ca acolo este mai bine dezvoltatea latura practica decatcea teoretica, mai ales in domeniul comunicarii si al cercetarii",spune Vasilut.

La Universitatea din Geneva, care scolarizeaza aproximativ 400de studenti, taxele ajung pana la 23.000 de euro pe an, iar costulvietii este de patru sau cinci ori mai mare decat cel dinBucuresti.

"Admiterea se face pe baza de dosar, iar taxa este una dintrecele mai mici din Elvetia", spune Valeriu Stoian, absolvent al unuiprogram de masterat in carul Universitatii din Geneva. Totusi,salariile dinali Elvetia sunt printre cele mai mari din Europa, iarun salariu "normal" in opinia lui Stoian este de 7.000- 8.000 deeuro pe luna. De altfel, Geneva este cel de-al treilea oras infunctie de calitatea vietii dupa Viena si Zurich, potrivit unui toprealizat de Mercer.