Profesii

Microsoft, Google si Cisco - cele mai bune companii in care sa lucrezi in Europa

Microsoft, Google si Cisco - cele mai bune companii in care sa lucrezi in Europa

Click pentru imaginea intreaga

09.06.2008, 12:42 522

Companiile mari au un set de programe mult mai variate pentru motivarea angajatilor, in special orientate catre dezvoltarea profesionala, acordarea de recompense si echilibrarea vietii private cu cea profesionala. Spre deosebire de acestea, in companiile mici exista o apropiere mai mare intre manageri si angajati, ceea ce ajuta la crearea unor relatii bazate pe incredere.
Financial Times a realizat topul Best Workplace (Cele mai bune companii in care sa lucrezi) in Europa, unde o treime din totalul participantilor a fost reprezentata de companii mari, cu peste 500 de angajati.
Publicatia britanica a analizat companii din 15 state europene, iar parerea angajatilor a constituit cel mai important element al evaluarii, cu o pondere de doua treimi in rezultatul final. Jobul ideal a fost definit ca fiind locul unde angajatul are incredere in oamenii pentru care lucreaza, ii place ceea ce face si se simte bine in compania celorlalti angajati.
Conform topului realizat de FT, cel mai bun angajator al anului in Europa este Microsoft. Comunicare, transparenta, feedback, implicare sunt doar cateva dintre atuurile pe care angajatii Microsoft le-au mentionat ca fiind decisive in motivarea alegerii. Comentariile angajatilor europeni ai Microsoft includ fraze precum: "Managerii din functiile inalte sunt deschisi la discutii cand ai nevoie de sfaturi si feedback" sau "Managerii ne impartasesc obiectivele companiei si rezultatele fara a ne ascunde informatii". Noua din zece angajati ai filialei Microsoft din Olanda care au fost intervievati au spus ca "pot sa adreseze managerilor aproape orice intrebare responsabila si sa primeasca un raspuns direct".
Compania cu sediul in Seattle, SUA, exceleaza in a mentine un nivel ridicat de satisfactie intre cei 7.526 de angajati pe care ii are in cele 14 filiale din Europa.
Angajatii Microsoft apreciaza de asemenea deschiderea companiei si crearea unei atmosfere calde la locul de munca. Un alt element care a contribuit la plasarea Microsoft in topul preferintelor angajatilor a fost existenta unei analize a opiniilor angajatilor cu privire la functia si responsabilitatile pe care le au si primirea unui feedback din partea angajatorului.
Pe langa ratiunile legate direct de job, angajatii Microsoft se si distreaza. Angajatii companiei se intalnesc in cea de-a doua zi de vineri a fiecarei luni, la "Happy Hour". Acest eveniment incepe cu o intalnire formala, de obicei cu o prezentare din partea managerului, urmata de un pranz, menite sa creeze o cunoastere mai buna intre angajati. Multe din birourile de la Microsoft au camere de odihna si distractie.
Angajatii Microsoft au apreciat transparenta modalitatii de plata a salariilor si a bonusurilor. Toti angajatii pot primi bonusuri, indiferent de functia pe care o ocupa si nu exista discriminare intre barbatii si femeile care ocupa aceeasi functie in companie.
Pe locul doi in clasament, dupa Microsoft, se afla Google. Scaune de masaj, mese de tenis, hamace, jocuri video, biciclete, toate sunt prezente in birourile de la Google. Chiar daca ofera mancare gratuita pentru angajati sau organizeaza excursii de schi sau are amenajate sali speciale pentru jocuri in birouri, scopul este acelasi: sa incurajeze angajatii sa se intalneasca, sa interactioneze intr-un cadru informal si sa incurajeze lucrul in echipa. De asemenea, Google le acorda angajatilor un grad ridicat de libertate in a decide cum sa lucreze - atat ca numar de ore, cat si ca modalitatea de a-si indeplini sarcinile de munca.
Cel mai mare avantaj pe care il au companiile mari este posibilitatea de a atrage si de a mentine oamenii valorosi, deoarece odata ce ai stabilit cultura organizationala si ai definit atributele pentru care esti cunoscut, iti creezi practic un brand in piata. Cele mai mari provocari pe care le au companiile mari este de a promova cultura organizatiei printre angajati in momentul in care se extind teritorial sau in alte domenii de business, spre deosebire de o companie mica unde este vorba doar de un singur sediu. Intr-o companie mai mica angajatilor le este mult mai usor sa se cunoasca intre ei, exista mai putina birocratie si un grad mai ridicat de adaptare la nevoile clientilor.
Google este in topul preferintelor angajatilor britanici. Cel mai mare producator mondial de echipamente de retea, Cisco, este al treilea cel mai bun loc de munca din Europa.
Clasamentul FT Best Workplaces a fost publicat incepand cu 2003 in Europa. Primul top de acest gen a fost sustinut financiar de Comisia Europeana care a dorit sa incurajeze comunitatea europeana de afaceri sa creeze locuri de munca care sa imbunatateasca calitatea vietii oamenilor, dezvoltand in acelasi timp o competitivitate sustinuta pentru industriile europene.


Premii speciale pe categorii

Europa

Credibilitate: "Am spus adevarul"
Castigator: ConSol
Nominalizati: Admiral Group, Microsoft

Corectitudine: "Sunt platit corect in functie de munca pe care o depun"
Castigator: Cisco
Nominalizati: 3 Spet IT, Microsoft

Respect: "Sunt respectat"
Castigator: Piscine Ideales
Nominalizati: Procter&Gamble, Statkraft


Marea Britanie

Responsabilitate corporativa
Castigator: Novo Nordisk

Sanatate si bunastare
Castigator: Google

Educatie si leadreship
Castigator: Google

Sursa: FT