Profesii

Peste 450 de copii de şcoală primară vor învăţa să cumpere acţiuni de pe Bursă

Peste 450 de copii de şcoală primară vor învăţa să cumpere acţiuni de pe Bursă

Foto: Octav Ganea

Autor: Corina Mirea

08.05.2012, 17:48 660

Anul acesta, mai mult de 450 de copii din şcolile din România vor studia opţionalul de educaţie financiară după manualele concepute de Ligia Georgescu-Goloşoiu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Educaţie

Financiară a Băncii Naţionale. În intervalul 2009-2011, manualul de educaţie financiară a fost folosit în cinci şcoli din Bucureşti şi Oradea, iar în 2012 ar urma să apără pe băncile altor 19 şcoli din ţară.

"În urma prezentării proiectului în cadrul şedinţelor cu părinţii din mai multe şcoli din ţară, în perioada martie-mai a acestui an, aproximativ 19 şcoli din Bucureşti şi alte şapte judeţe şi-au exprimat interesul pentru acest proiect", a explicat Ligia Goloşoiu, care este şi doctor în economie.

Proiectul de introducere a unui manual de educaţie financiară în şcolile primare a fost adus în atenţia sistemului de învăţământ de către aceasta încă din anul 2006 când a publicat primul manual.

Limbajul cărţilor prezentate la acel moment abunda însă în termeni complicaţi chiar şi pentru absolvenţi de facultăţi care nu au urmat specializări în domeniul economic. Printre temenii incluşi în manual se regăseau comisioanele bancare, dividendul, extrasul de cont, soldul, valoarea nominală sau achiziţionearea de acţiuni de la o companie. În general, elevii de la liceele teoretice iau primul contact cu domeniul economic în clasa X-a, atunci când au în orar cursul de Educaţie Antreprenorială, pentru ca apoi în clasa XI-a să urmeze un alt curs de Economie Generală.

După o investiţie de 6.200 de euro în acest poiect, Ligia Georgescu- Goloşoiu a decis extinderea programului de educaţie financiară. Pentru anul 2012 ea a spus că suma totală a investiţiei pe care trebuie să o suporte se ridică la aproximativ 13.000 de euro, cheltuială ce va fi suportată din drepturile de autor oferite de editură (în jur de 10%) şi din veniturile proprii.

"Deşi poate speram la un minim ajutor sau la o sponsorizare, acestea nu au venit, iar tot ceea ce ţine de cheltuieli pentru lansarea şi dezvoltarea proiectului a fost achitat din banii mei", a adăugat economistul BNR.

La şase ani de de la scrierea primului manual de educaţie financiară, părinţii, dar şi învăţătoarele care au avut deja un prim contact cu acestea cred că, cel puţin în prezent, grafica şi modul de exprimare folosit de către scriitoare sunt mult mai bine înţelese de către cei mici.

"Pentru părinţi, este bine să ştie că nu mai trebuie să vină cu explicaţii suplimentare pentru lucruri pe care nici ei poate nu le înţeleg cu adevărat. Iar ceea ce au învăţat copiii la acest opţional începe deja să se vadă chiar şi acasă", a explicat una dintre educatoarele care au integrat opţionalul de educaţie financiară în programa şcolară de anul acesta.

Până la sfârşitul anului şcolar 2012- 2013, Ligia Georgescu- Goloşoiu plănuieşte ca acest opţional să fie adoptat şi la nivel naţional.