Profesii

Portretul-robot al angajatului pasionat de concedii medicale

31.07.2010, 15:48 102

Specialiştii intervievaţi de BUSINESS Magazin, fie că suntangajatori, medici, autorităţi, sociologi sau psihologi,împărtăşesc ideea că abuzul de concedii medicale este un modelcultural dezvoltat pe seama sistemului de administraţie undeoamenii îşi permit să lipsească fără prea multe riscuri pentrulocul de muncă.

"Se remarcă, de asemenea, acordarea de concediu medical înprelungirea celui de odihnă, iar vărfurile se petrec primăvara şitoamna sau în perioada sărbătorilor, pentru că e absurd să plecivara în vacanţă pe concediu medical", observă sociologul AlfredBulai. Iuliana Badea, director de vânzări al companiei de recrutareLugera & Makler, adaugă cazurile cănd angajatul prelungeştedurata preavizului de concediere cu perioade de absenţă motivată pemotiv de boală. Managerul mărturiseşte că oamenii s-au obişnuit nunumai să asocieze concediul medical, ca mod de absentare motivat şiplătit, cu diverse evenimente din viaţa lor, dar văd în concediulmedical şi o formă de a se eschiva de la slujbă. "Ca preponderenţă,fenomenul este mai des întâlnit în producţie decât în servicii,acolo unde salariile sunt mai mici", mai spune Badea.
Adrian Izvoranu, şeful Asociaţiei Confederaţiilor Patronale dinRomânia, remarcă faptul că angajaţii care îşi iau cel mai adeseaconcediu medical sunt cei care prestează munci fizice,manufacturiere, iar diferenţiat pe sexe, predomină femeile.Vârfurile se înregistrează fie vara sau iarna, în perioadaconcediilor, sau primăvara şi toamna, când oamenii se ocupă deagricultură, fie de plantare sau recoltare.

Citiţi mai multe despre pasiunea românilor pentru concediilemedicale într-un amplu material disponibil pe www.businessmagazin.ro.