Profesii

Pretul visului american: 20 de dolari si un MBA

Pretul visului american: 20 de dolari si un MBA

Atunci cand faci training te adresezi unui grup cu speranta ca macar un numar limitat de persoane iti va impartasi punctul de vedere, in vreme ce in coaching esti ales de o persoana care este deja constienta de faptul ca se identifica deja cu persoana coach-ului.

30.06.2008, 13:52 18

In 1984, Krish Dhanam a absolvit un MBA la Institute of Management Technology, in India, iar in 1986 a emigrat in Statele Unite ale Americii, in New York.
"Cand am plecat din India aveam doar 20 de dolari la mine, pentru ca atat aveam voie sa scot din tara. Din aceasta suma, 11 dolari i-am cheltuit in aeroportul din Frankurt. Am avut noroc ca sotia mea era deja in SUA si ca ea avea bani, vreo 100 de dolari", spune Krish Dhanam, un ganditor de business care a ajuns si la Bucuresti dupa ce a vizitat peste 50 de tari din intreaga lume. De la cei 9 dolari pe care ii avea in buzunar in urma cu 22 de ani, Dhanam a ajuns sa tina prelegeri in fata a zeci de mii de oameni si sa incaseze fee-uri si de 50.000 de dolari/zi (32.000 de euro).
"Cred ca visul american exista, pentru ca eu sunt dovada vie a acestui fapt. Am ajuns acolo fara bani, fara o imagine clara asupra propriei persoane, iar acum, la peste 20 de ani distanta, scriu carti si ii invat pe oameni tehnici prin care sa devina increzatori. Practic, sunt un indian care a venit in Statele Unite ca sa-i invete pe americani cum sa comunice", subliniaza Dhanam.
Chiar daca trainerul are tarife atat de ridicate, acesta nu se afla printre cei mai scumpi speakeri de pe piata. In aceasta categorie intra nume precum Jack Welch, Colin Powell, Rudy Giuliany, Richard Branson si Michael Porter si tarife care pot ajunge pana la 250.000 de euro pentru o singura zi de lucru.
Dhanam admite ca a avut cateva "probleme" cu americanii din cauza background-ului sau cultural.
"America este o tara minunata atata timp cat muncesti. Daca nu lucrezi, te coplesesc o multime de probleme. La inceput nu am avut succes. Eram platit cu salariul minim. Primia mea slujba a fost de asistent al unui broker. Pentru a ma angaja a trebuit sa sustin un examen in fata unui calculator, chiar daca nu mai vazusem pana atunci asa ceva", afirma indianul. Dupa un an ca asistent al unui broker, trainerul a fost vanzator pentru o perioada de cinci ani, dupa care l-a cunoscut pe Zig Ziglar, fondatorul companiei Ziglar Inc., in cadrul careia lucreaza si astazi.
Pe langa jobul de la Ziglar, Dhanam detine o companie de training in India, fiind si un jucator pe piata de capital. Totodata, trainerul are o fundatie destinata ajutorarii persoanelor sarace din India, fiind in acelasi timp si predicator. De asemenea, Dhanam ofera si servicii de coaching, dar se ocupa de maximum 3 persoane la 6 luni. "Atunci cand faci training te adresezi unui grup cu speranta ca macar un numar limitat de persoane iti va impartasi punctul de vedere. In vreme ce in coaching esti ales de o persoana care este deja constienta de faptul ca se identifica deja cu persoana coach-ului", apreciaza Dhanam diferentele dintre training si coaching.


Pe urmele Indiei
Ganditorul de business crede ca evolutia tarilor comuniste din Europa, printre care si Romania, se aseamana cu cea a Indiei, care dupa ce a scapat de sub dominatia britanica a avut o perioada neclara. Acum insa, trei dintre cei mai bogati oameni din lume sunt din India.
"Cred ca toate tarile din Europa de Est, parte a fostului bloc comunist, trec printr-o evolutie similara. Pana nu de mult, exista cineva care le spunea oamenilor ce trebuie sa faca. Totul s-a terminat destul de brusc si persoanele din aceasta parte a Euopei au fost puse sa gandeasca pe cont propriu", spune Dhanam, care apreciaza ca s-a format o prapastie la nivel mental si a fost nevoie de o perioada pentru ca oamenii sa gandeasca pe cont propriu. "Totusi, in toate aceste tari ex-comuniste, am observat ca la cinci ani dupa caderea regimului au inceput sa apara elite, asa-numitii 'early adaptors'", afirma Dhanam. Chiar daca nu a calatorit pana acum in Romania, trainerul stie ca Romania a traversat si inca trece printr-o perioada de boom tehnologic, care i-a permis, oarecum, sa recupereze in 10-20 de ani ceea ce America a obtinut in 250 de ani.
"Cand am ajuns pentru prima oara in America, internetul era mult mai putin dezvoltat decat acum. Acum, daca folosesc aceasta tehnologie doar pentru o ora, pot sa invat tot ceea ce vreau. Insa doar daca imi doresc cu adevarat. Astazi, si in Romania lucrurile au devenit accesibile", spune Dhanam.

Angajatii nu stiu sa-si gestioneze timpul
De-a lungul carierei, Dhanam a discutat cu managerii de pe tot cuprinsul globului si a ajuns la concluzia ca timpul este lucrul cel mai de pret pe care oamenii il fura dintr-o companie. "Multe persoane incep serviciul de la ora 8, chiar daca jumatate de ora doar stau de vorba si isi beau cafeaua. Am fost invatat ca daca vreau sa imi beau cafeaua de dimineata, trebuie sa vin la 7:45 la serviciu, sa muncesc pana la 17:00, pentru ca apoi sa pot sta de vorba cat si cu cine doresc. Dar daca ii promiti ceva angajatorului, respecta acea promisiune. Nu irosi timpul", crede indianul.
Inevitabil, Dhanam a stat de vorba si cu manageri americani, mai mult sau mai putin speriati de evolutia economica a Statelor Unite.
"Managerii care sunt speriati de criza din America sunt cei care traiesc intr-un bubble. Sunt cei care o luna fac bani, iar in urmatoarea ii pierd. Daca ai o fundatie solida, atunci cand se petrec anumite schimbari, ai de unde sa cazi. Daca nu o ai, cand lucrurile devin agitate incepi sa fii nervos. Am incercat sa le spun ca siguranta locului de munca nu mai reprezinta o prioritate, ci disponibilitatea fiecaruia de a se face angajat cat mai usor", conchide Dhanam. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fii multifunctional si sa detii diverse abilitati. Altfel spus, sa-ti construiesti propriul "american dream".

Cine este Krish Dhanam
S-a nascut in India, dar in 1986 a emigrat in SUA
A ajuns in SUA cu doar 9 dolari, iar acum a ajuns sa tina prelegeri pentru 50.000 de euro
Este proprietarul unei companii de training si al unei fundatii caritabile