Profesii

Primul Curriculum Vitae a aparut in urma cu 500 de ani! Istoria CV-ului, de la Da Vinci la Facebook si LikedIn

Primul Curriculum Vitae a aparut in urma cu 500 de ani! Istoria CV-ului, de la Da Vinci la Facebook si LikedIn

Autor: inCont.ro

13.02.2011, 12:15 174

Cine nu stie astazi ce este acela un Curriculum Vitae, sau CV,barbarismul mai usor de pronuntat, dar mai greu de acceptat de ceicare tin la eticheta? In zilele noastre, cand pentru elaborareadocumentului care prezinta experienta profesionala au aparutdiferite sabloane sau cand poti sa-ti faci CV-ul inclusiv peFacebook, nimeni nu se mai gandeste cand a aprut primul CurriculumVitae si cine l-a scris pentru prima data in istorie. Asa cumLeonardo Da Vinci a intrat in istorie pentru o multime de inventiisi opere de arta, tot lui i se atribuie si prima varianta deCurriculum Vitae, din 1482.

De-a lungul anilor, documentul care reprezinta in zilele noastre,cea mai importanta parte a recrutarii pentru angajare, a trecutprin mai multe transformari, odata cu dezvoltareatehnologica.

Citeste mai jos o mica istorie a CV-ului din ultimii 500 de ani,realizata de Business Insider:

1482 - Leonardo Da Vinci scrie primul CV profesional dinistorie.

1500 - Un lord englez ofera unui posibil angajator prima "scrisoarede cunoastere", redactata de mana, pe care o numeste CurriculumVitae.

Anii '30 - CV-urile erau simple formalitati, scrise de cele maimulte ori pe bucati de hartie la intamplare, de angajati impreunacu angajatorii.

Anii '40 - CV-urile erau ca profilurile de Facebook - contineauvarsta, greutatea, situatia maritala si religia.

Citeste o istorie a CV-ului de la aparitie si pana in epoca retelelor desocializare pe www.incont.ro!