Profesii

Revigorare economică cu blocarea pieţei muncii pentru forţa de muncă ieftină? Germania regretă că a deschis prea târziu piaţa muncii pentru polonezi

Cum să ai revigorare economică când blochezi piaţa muncii pentru forţa de muncă ieftină din ţările nou intrate în UE? Germania regretă că a deschis prea târziu piaţa muncii pentru polonezi

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

21.06.2011, 18:15 2767

Deschiderea, abia în 2011, a pieţei muncii din Germania pentrupolonezi şi muncitori din alte ţări care au aderat recent laUniunea Europeană (UE) a fost o "gravă eroare", a apreciat marţi,la Poznan (vestul Poloniei), vicecancelarul german, PhilippRoesler, ministru al Economiei, relatează AFP.

"Prelungirea din 2009 şi până în 2011 a perioadei de tranziţie,care a limitat circulaţia muncitorilor provenind din noile statemembre, a reprezentat o gravă eroare", a declarat Roesler, citat deagenţia PAP. "În ultimii doi ani, numeroşi muncitori calificaţi aufost nevoiţi să renunţe la piaţa germană a muncii şi muncesc, înprezent, în alte ţări", a adăugat el.

Germania şi Austria au fost ultimele ţări din Uniune care audeschis complet, la 1 mai, piaţa muncii pentru muncitorii proveninddin noile state membre.
La data extinderii, în mai 2004, doar Marea Britanie, Irlanda şiSuedia nu au aplicat nicio restricţie asupra locurilor de muncăpentru noii veniţi.

"La 1 mai nu s-a întâmplat nimic, nu s-a produs niciun val demuncitori polonezi către Germania. Regretăm acest lucru, pentru căam fi dorit mai mulţi muncitori", a declarat Roesler.

Potrivit vicecancelarului, piaţa germană are nevoie de 140.000de ingineri.

Berlinul ia în calcul o eventuală campanie pentru încurajarearecrutării în Germania a muncitorilor calificaţi provenind dinnoile ţări memebre, a adăugat el.