Profesii

Românii au talent: Cine sunt cei trei elevi români care se bat pe premiul de 75.000 de dolari oferit la un târg de ştiinţă din L.A.

03.05.2011, 21:44 727

Un sistem simplificat derecunoaştere facială şi o metodă de a controla populaţia de ţânţariprin metode biologice sunt proiectele a trei liceeni români pentuIntel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF),concurs care va avea loc săptămâna viitoare la LosAngeles.

Intel ISEF este cea mai marecompetiţie ştiinţifică dedicată cercetătorilor tineri (care nu auintrat încă la facultate), România având pentru al treilea anconsecutiv reprezentanţi în concurs.

Unul dintre concurenţi este IonuţAlexandru Budişteanu, de 18 ani, elev în clasa a zecea la ColegiulNaţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Ionuţ a participatla competiţie şi anul trecut, obţinând locul patru la secţiunea"computer science".

În acest an, Ionuţ a pregătit unproiect mai ambiţios. "Este vorba de un limbaj de programare careîncearcă să conţină cât mai multe paradigme ale inteligenţeiartificiale. Limbajul de programare este un interpretor, în care sepot scrie mai multe coduri şi ajută, spre exemplu, la crearea unuisoft de recunoaştere facială", explică elevul.

Limbajul de programare realizat deIonuţ are rolul de a face mai uşoară munca unui programator. Deexemplu, dacă se lucrează manual pentru un soft de recunoaşterefacială ar trebui să fie implementate circa 5.000-6.000 de linii decod. Aplicaţia lui Ionuţ poate realiza o recunoaştere facială cudoar 50 de linii de cod.

"Acum un an am dorit doar să ofernişte exemple. În noua versiune, se poate scrie practic orice.Aplicaţia din acest an conţine mai multe paradigme ale inteligenţeiartificiale", explică Ionuţ, care a lucrat la proiect aproximativşapte luni de zile.

Elevul participă din clasa acincea la concursuri de informatică, obţinând numeroase premii.Pasiunea pentru inteligenţă artificială a descoperit-o în urmă cudoi ani. Citiţi mai mult despre cei trei elevi români care se bat pe premiul de 75.000 de dolarioferit la un târg de ştiinţă din L.A. pewww.gandul.info