Special

GEN Z Finance. ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori. Episodul 2. Cum deschizi un cont de tranzacţionare şi începi cea mai sănătoasă relaţie cu banii tăi, investiţia pe termen lung?

GEN Z Finance. ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori....

Autor: Liviu Popescu

03.07.2024, 19:38 39

După familiarizarea cu site-ul Bursei de Valori Bucureşti (bvb.ro), cu simbolurile şi cifrele bursiere, cel mai important în relaţia ta cu banii este deschiderea unui cont de tranzacţionare. Astfel, în episodul 2 al proiectului editorial „Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti“, vom parcurge paşii necesari pentru deschiderea unui cont în câteva minute, acesta fiind poarta de acces la Bursa de Valori. Doar prin intermediul acestui cont un român poate deveni în mod direct acţionar la companii precum Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi altele.

Au apus vremurile când intermediarii - sau casele de brokeraj - impuneau o sumă minimă de 1.000, 3.000 sau 5.000 de lei pentru deschiderea unui cont bursier, astfel că în prezent acest pas poate fi făcut chiar şi cu câteva zeci de lei. Ai nevoie de un cont bancar - de unde alimentezi contul şi în care retragi banii, conexiune la internet şi buletinul la îndemână.

Pe site-ul bvb.ro poţi verifica lista brokerilor autorizaţi să tranzacţioneze acţiuni listate la Bucureşti. Pe listă sunt nume precum BT Capital Partners (btcapitapartners.ro), TradeVille (tradeville.ro), BRK Financial Group (brk.ro), Estinvest (estinvest.ro), Prime Transaction (primet.ro), Goldring, Investimental. Ceea ce trebuie să ştii din start este că investiţiile tale sunt în siguranţă la broker, acestea fiind protejate prin intermediul Fondului de Compensare a Investitorilor.

Uită-te pe listă, vezi care interfaţă web/aplicaţie de telefon îţi pare mai prietenoasă, care comisioane îţi par mai atractive, vezi unde găseşti analize detaliate despre emitenţi bursieri, despre investiţii, şi poţi începe. De exemplu, TradeVille este cunoscut în cercurile de investitori ca fiind broker de retail, adică al micilor investitori. La fel şi BT Capital Partners, parte a grupului financiar Banca Transilvania. Cei mai mulţi brokeri nu reţin comisioane la alimentare şi la retragerea banilor.

Pe site-ul tradeville.ro, în dreapta sus a paginii, găseşti opţiunea „deschide cont“. Pe partea de comisioane de tranzacţionare, TradeVille are mai multe pachete în funcţie de valoarea contului şi de rulaj (cât tranzacţionezi; cu cât suma este mai mare, cu atât comisionul este mai mic) - de la platinum (0,3% plus 0,3 euro pe ordin executat) la standard (0,43% plus 0,3 euro). În cazul ordinelor executate prin mai multe tranzacţii, comisionul fix este aplicat o singură dată per ordin.

În cazul BT Capital Partners pentru o sumă investită iniţial mai mică de 50.000 de lei, comisionul este de 0,8%. Pentru una cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei, de 0,7%. Comisionul se aplică pe fiecare tranzacţie în parte, cumpărare sau vânzare, în timp real. Pentru Estinvest, până la 100.000 de lei comisionul este de 0,6% şi cu o taxă de 0,95 lei pe ordin executat.

Investimental, casa de brokeraj lansată recent, are un program de educaţie financiară prin care la finalul fiecărui curs beneficiezi de un discount de tranzacţionare. Deci înveţi şi ai comisioane mai mici. Prin programul Investimentor, comisioanele sunt de 0,37% plus 1,45 lei pe ordin executat pentru acţiuni. Fără acest program, comisionul este de 0,47% plus 1,45 lei. Pentru cei cu portofolii mai mari de 200.000 de lei, comisioanele sunt personalizate prin discuţia cu brokerul.

De exemplu, pentru brokerii menţionati mai sus, cumpărarea de acţiuni Antibiotice Iaşi de 1.000 de lei înseamnă comisioane de circa 4-5 lei. Dacă se vând acţiuni ATB de 1.000 de lei, atunci comisionul este la fel, dar se adaugă un impozit de 1% sau 3% în funcţie dacă deţinerea a fost mai mică sau mai mare de 365 de zile. Acest impozit îl încasează statul român, potrivit unor modificări ale autorităţilor.

Deci la acţiuni ATB vândute de 1.000 de lei, plăteşti circa 4-5 lei comision, iar dacă ai făcut 100 de lei profit, plăteşti 3 lei impozit dacă ai ţinut investiţia 3 luni de exemplu. Diferenţele pe partea de comisionare nu sunt foarte mari între societăţile de brokeraj.

Şi acum să revenim la dechiderea contului. Completezi datele tale personale, nume, prenume, telefon (aspecte generale care sunt valabile pentru toţi brokerii). Alegi opţiunea dacă vrei să primeşti analize şi urmează verificarea identităţii.

Aceasta se face prin fotografierea cărţii de identitate, fie de pe telefon, fie prin camera web. Urmează o secţiune pentru introducerea datelor persoanale şi apoi contul şi parola cu care te vei loga pentru investiţii. Intri ulterior în cont şi gata, eşti investitor şi poţi începe să pui banii la muncă! Selectezi o companie iar în dreapta ai opţiunea ìordin nou“ . Selectezi ìcumpărare“, cantitatea de acţiuni şi introduci ordinul în piaţă.

Vei vedea mereu ìbid“ şi ìask“, adică cel mai mare preţ pe care un cumpărător îl va plăti pentru o acţiune şi cel mai mic preţ pe care un vânzător îl va accepta pentru acesta.

Diferenţa dintre preţurile de cumpărare şi de vânzare, sau spread-ul, este un indicator cheie al lichidităţii activului. În general, cu cât spread-ul este mai mic, cu atât lichiditatea este mai bună. Dar dacă eşti investitor pe termen lung, aşa cum recomandă analiştii, nu ar trebui să-ţi faci griji de bid şi ask.

Faci plinul la OMV Petrom? Atunci de ce să nu ai acţiuni Petrom în portofoliu. Plăteşti energia prin Electrica sau Hidroelectrica? Poţi cumpăra acţiuni la cele două. Încălzeşti prea multe căni cu ceai la aragaz? Vezi la Romgaz şi Transgaz ce randament îţi pot aduce prin dividende. Eşti abonat Digi? E companie listată la Bucureşti. Printr-un cont la bursă poţi să subscrii şi în emisiunile de titluri de stat Fidelis.

ZF va analiza în pagina Gen Z de joia viitoare acţiunile vs obligaţiuni vs ETF-uri în funcţie de profilul de risc al fiecărui investitor.